Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny

Stundars museum

Om Stundars Topp

Det var en gång en by. Ja det är faktiskt inte alltför länge sedan som stora delar av Österbotten såg ut just så här. Det var små grå stugor som hukade sig tätt tillsammans på backarna och någon präktig röd bondgård med bländande vita fönsterkarmar som tornade över dem. Det var långa stenmurar omkring de noga vaktade kållanden och från sanka ängsmarker hördes en fårtackas klocka klinga. Mellan husen fladdrade byket på sin lina, barn lekte skrattande tafatt mellan humlestörarna och i skuggan drack pladdrande pigor sin kaffetår.

Stundars museum och kulturcentrum i Korsholm förvaltas av föreningen Stundars rf. Den första museiföreningen grundades i Solf redan år 1938 av folkskolläraren Gunnar Rosenholm. Tillsammans med sina elever lade han grunden för det fina friluftsmuseet som idag består av 66 byggnader.

Stundars är idag ett stort friluftsmuseum i byn Solf i Korsholms kommun, Österbotten, Finland. Det yrkesmässigt skötta museet visar hur det såg ut på den svenskösterbottniska landsbygden från Oravais till Pörtom främst under perioden 1870-1920 med tyngdpunkt på allmogen, hantverkarna och de lägre samhällsklasserna.

Den här platsens historia

Vill du höra mera om den här platsens historia, om den unika miljön i Österbotten och om världsarvsområdet Kvarkens skärgård ska du lyssna på Stundars avsnitt i Kvarkens världsarvs audioguide.

Sedan den allra första sädesboden flyttades till Stundars i slutet av 1930-talet har området hunnit vara både teaterscen och festplats för de legendariska Kalasen. Här har funnits en aktiv hantverkarby och ett mångfacetterat kulturcentrum.

Hantverk, byggnadsvård och museipedagogik Topp

Idag står verksamheten vid Stundars friluftsmuseum på tre stadiga ben: hantverket, byggnadsvården och museipedagogiken.

Genom såväl interiörerna i de små hantverkarverkstäderna som genom välbesökta hantverkardagar där hantverkare visar upp sin skicklighet, bevarar och förmedlar vi traditionella hantverk så som bleckslageri, smide, vävning och gelbgjuteri. Själva byggnaderna på Stundars är resultatet av många skickliga timmermäns och målares verk, och de utgör inspirerande exempel för dagens byggnadsvårdare och husbyggare eller -renoverare. Som kronan på verket kommunicerar vi både byggnaderna och det liv som levts i dem genom vår professionella museipedagogik till ungefär 30.000 besökare i alla åldrar varje år.

En 100 år gammal tidskapsel Topp

Vi på Stundars vill visa hur livet såg ut på mormors mormors tid – en tid som ytterst få nu levande österbottningar upplevt själva. Så väldigt mycket hände strax innan, under det halva århundrade från 1870 till 1920 vi berättar om. De stora nödåren hade nyligen decimerat befolkningen och vänt samhället upp-och-ner. Ångmaskiner och elektricitet uppfanns och folkskolan lärde alla att läsa bättre, det var krig i världen och Finland blev självständigt. Många emigrerade och andra fick jobb i fabrikerna i Vasa – och ringde hem via byns telefonväxel. Samtidigt fortsatte vardagslivet, med smör som skulle kärnas och staket som skulle repareras så att inte korna kom åt husmors splitternya bärbuskar. Och med skvaller och förälskelser, likvaka och barnafödande, talko och bastu – och barfotadans till fiolmusik i den ljusa sommarnatten.

Kom och se var de österbottniska förfäderna sov, åt och skrattade – hur rymdes de månne i de korta högsängarna? Kanske vi tvättar byk på gammalt vis när du är på besök, eller kanske vi har kokat pannkaffe över bykelden och du får smaka? Eller kanske du bara vill ströva runt i den fridfulla museibyn och nästan, nästan höra de gråa väggarna viska?

Till er tjänst Topp

Stundars friluftsmuseum är ett yrkesmässigt skött museum med 6 fastanställda och ett tiotal sommaranställda – och samtidigt en förening med en styrelse, arbetsgrupper, volontärer och medlemmar. Verksamheten finansieras med kommunala bidrag, statsandelar, projekt- och utvecklingsfinansiering samt inträden och egen försäljning. Här hittar du kontaktuppgifter och här kan du läsa mera om föreningen Stundars rf.