Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny

Trygghet

Gå försiktigt och klä dig enligt vädret! Topp

I Stundars friluftsmuseum påverkar årstiderna, naturen och väderleken området, precis som namnet antyder. För att ditt besök ska bli så trevligt som möjligt är det bra att du klär dig enligt den utlovade väderleken och för att vara utomhus. Det kan också tillfälligt finnas vattenpölar, vått gräs, lera, regnhala trappor och isfläckar. Gå försiktigt och ta god tid på dig. Personalen sandar, plogar, sopar och räfsar enligt behov och under kontorstid.

Akta huvudet!

Dörrposterna i de gamla österbottniska allmogehusen är ofta mycket låga, så även medellånga personer bör vara ödmjuka och böja på nacken när de stiger in och ut ur stugorna. De flesta trösklar är också höga. Dörrarna byggdes traditionellt på det här viset för att värmen bättre skulle hållas inomhus och kylan utomhus. Dessutom var österbottningarna lite kortare till växten för 100 och 200 år sedan. Eftersom även byggnaderna är värdefulla museiföremål i sig får vi inte göra åverkan på dem för att bättre anpassa dem till besökarna.

Vid olyckshändelser Topp

Nödnumret är 112. Adressen till Stundars är Stundarsvägen 5 i Solf, Korsholm. Koordinaterna är …

Vid hjärtstillestånd: Defibrillatorn finns i Hemmersgårdens aula på väggen innanför entrédörren. Den används för att starta hjärtat vid hjärtstillestånd. Defibrillatorn berättar för dig hur du ska använda den.

Förbandsväska finns i den gula biljett- och infokiosken Koppin.

Vid brand finns brandsläckare i de större stugorna. Platserna är märkta med skyltar. En vattenpost finns på ytterväggen vid Smedens stuga.