Öppet idag kl. 11—16
Välkommen!
Search
Close this search box.
Meny

Utställningar i museet

Stundars är ett levande museum där varje hus är ett värdefullt museiföremål i sig. Hela museibyn är som en enda stor utställning under bar himmel. Här finns knappt alls några hindrande glasvitriner och du kan komma så nära de gamla redskapen, möblerna och husgeråden att du nästan kan höra dem viska om flydda tider.

Stundars är idag ett stort friluftsmuseum i byn Solf i Korsholms kommun, Österbotten, Finland. Museet visar hur det såg ut på den svenskösterbottniska landsbygden från Oravais till Pörtom främst under perioden 1870-1920 med tyngdpunkt på allmogen, hantverkarna och de lägre samhällsklasserna.

De flesta interiörer i de gamla boningshusen och verkstäderna i museibyn är delar av vår basutställning. Dit hör även Tryckerimuseet och Hemmers minnesrum. Om de här utrymmena kan du läsa och höra mera om i beskrivningarna över våra stugor.

Årets museala utställning Topp

Varje år har vi någon ny eller förnyad, mera tillfällig museal utställning i någon av museistugorna. Att se de museala utställningarna ingår i inträdet till museet.

Emigrationen till Amerika från Solf och Österbotten Topp

Kring förra sekelskiftet var det många österbottningar som emigrerade till Amerika. Varför for de? Vem var det som for? När och hur? Hur påverkade deras frånvaro hemmet, släkten och byn? Vem kom aldrig hem igen – och vem var det som kom hem tillbaka? Vad hade de med sig i form av nymodigheter och idéer? Genom att använda byn Solf – och speciellt 100 emigrerande solfbor – som ett nyckelhål kan vi se hur svenskösterbottningarna måste ha haft det ”over there”.

Utställningen är gjord på finlandssvenska, finska och amerikanska.

Du kan boka en egen guidad rundtur för din grupp – en perfekt aktivitet på släktträffen, hemestern eller för besökande emigrantättlingar. Utställningen finns i loftsraden i museibyn, men på Stundars finns hela 6 andra stugor som har stark koppling till emigrationen från Österbotten. Priset för specialguidningen är 20€ + individuella inträden. Boka på info@stundars.fi.

Permanenta historiska utställningar i museet Topp

Bland bolster och fällar – En utställning om österbottniska bäddtextilier
Byk och skvalldär slutar alldär – En utställning om klädtvätt och textilvård förr
Allt som frosten inte tog – En utställning av Johannas matbod

Konstutställningarna Topp

Varje sommar ordnas minst tre olika konstutställningar på Stundars. Vi har tre olika utställningsutrymmen för det, var och en med sin unika atmosfär och ljussättning. Det största finns i den vackra Hemmersgårdens vindsvåning, sedan följer det gamla Fähuset med vitkalkade väggar och solid stenfot och minst är stenhuggarens stuga där konsten kan inramas av stänkmålade tapeter och väggfasta bänkar.

Det är gratis att gå och se enbart konstutställningarna. För att även se museets utställningar och interiörer bör du betala inträde.

Hemmersgården Topp

27.6-15.8.2024 Konstnär Fritz Jakobsson

Fähuset Topp

1.5-16.6.2024 Bildkonstnär Erika Fellman
27.6-15.8.2024 Keramikkonstnär Paula Blåfield ”Blommor! Blommor!

Stenhuggarens stuga Topp

27.6-15.8.2024 Brodös Pernilla Vikström ”MONDAY – good mood or Monday blues”

Här kan du läsa mer om Ateljé Stundars och Artist In Residence-programmet.