Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny

Utställningar i museet

Stundars är ett levande museum där varje hus är ett värdefullt museiföremål i sig. Hela museibyn är som en enda stor utställning under bar himmel. Här finns knappt alls några hindrande glasvitriner och du kan komma så nära de gamla redskapen, möblerna och husgeråden att du nästan kan höra dem viska om flydda tider.

Stundars är idag ett stort friluftsmuseum i byn Solf i Korsholms kommun, Österbotten, Finland. Museet visar hur det såg ut på den svenskösterbottniska landsbygden från Oravais till Pörtom främst under perioden 1870-1920 med tyngdpunkt på allmogen, hantverkarna och de lägre samhällsklasserna.

De flesta interiörer i de gamla boningshusen och verkstäderna i museibyn är delar av vår basutställning. Dit hör även Tryckerimuseet och Hemmers minnesrum. Om de här utrymmena kan du läsa och höra mera om i beskrivningarna över våra stugor.

Årets museala utställningar Topp

Varje år har vi dock någon ny eller förnyad, mera tillfällig museal utställning i någon av museistugorna. Att se de museala utställningarna ingår i inträdet till museet.

Bland bolster och fällar – En utställning om österbottniska bäddtextilier
Byk och skvalldär slutar alldär – En utställning om klädtvätt och textilvård förr
Allt som frosten inte tog – En utställning av Johannas matbod

Konstutställningarna Topp

Varje sommar ordnas minst tre olika konstutställningar på Stundars. Vi har tre olika utställningsutrymmen för det, var och en med sin unika atmosfär och ljussättning. Det största finns i den vackra Hemmersgårdens vindsvåning, sedan följer det gamla Fähuset med vitkalkade väggar och solid stenfot och minst är stenhuggarens stuga där konsten kan inramas av stänkmålade tapeter och väggfasta bänkar.

Det är gratis att gå och se enbart konstutställningarna. För att även se museets utställningar och interiörer bör du betala inträde.

Hemmersgården Topp

30.6-15.8.2023 Konstnär Susanne Broända
30.6-15.8.2023 Bildkonstnär Margaretha Hakko

Fähuset Topp

1.5-22.6.2023 Konstnär Martina Uthardt
30.6-15.8.2023 Bildkonstnär Janika Löfqvist

Stenhuggarens stuga Topp

30.6-15.8.2023 Bildkonstnär Oscar Hagen

Här kan du läsa mer om Ateljé Stundars och Artist In Residence-programmet.