Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny

Vandringsleden

Vandringsleden Topp

Stundars vandringsled är 6,6 km lång och går längs med kanten av den vackra och unika Söderfjärdens meteoritkrater. Här kan du blicka ut över åker och äng, som ännu för bara 100 år sedan var en fiskrik och nästan alldeles rund havsvik. Leden följer även pittoreska grusvägar genom en kulturmiljö formad ovanpå spåren efter senaste istid.

Karta Topp

Året runt Topp

Stundars vandringsled erbjuder många vackra vyer klädda i årstidens färger. Om vårarna och höstarna besöks Söderfjärden av många tusen tranor, svanar och gäss på deras färd över Europa till och från häckningsplatserna i norr. Stigen passerar Stundars utsiktstorn, och flest fåglar kan du se under vår- och höstkvällarna. Söderfjärden har en internationell status som ”Important Bird and Biodiversity Area”. De delar av leden som går igenom Munsmo och Solf byar andas österbottnisk idyll. Här kan du ännu se delar av det traditionella kulturlandskapet så som stengärdesgårdar och björkalléer.

Allemansrätten gäller delar av området, men naturligtvis inte bybornas gårdar. Håll hunden kopplad.

Service Topp

Invid vandringsleden ca 1,5 km från Stundars parkering finns ett fågeltorn/utsiktstorn med god utsikt över stora delar av Söderfjärden.

I närheten av utsiktstornet finns en grillplats. Ta med egen ved om ni önskar grilla. Det är förbjudet att tända eld när det råder allmän brandfara, eftersom flygande gnistor från elden kan landa på torrt gräs och orsaka mark- eller skogsbränder. Vid grillplatsen finns också regnskydd i form av en lada. På Meteorologiska institutets sidor kan du se vilka varningar och förbud som gäller för tillfället.

Vandringsleden är lättvandrad, men den halva som går längs med Söderfjärden lämpar sig inte för barnvagn eller rullstol.

Vandringsleden passerar Pumpstationen, som fortfarande används för att hålla havsvattnet borta från Söderfjärden. Mitten av den gamla meteoritkratern ligger ännu ungefär en meter under havsnivån. Inuti pumphuset har konstnären Eivor Holm målat väggarna med historiska scener från det omgivande landskapet.

Före utfärden Topp

Anpassa din klädsel enligt vädret, det kan vara blött och lerigt på vissa partier av vandringsleden. Dessutom slipper vinden till att blåsa över den stora slätten.

Parkering finns vid Stundars.

Hitta hit Topp

Stundars vandringsled börjar från Stundars friluftsmuseum. Du får parkera på Stundars parkering även när museet är stängt och gå västerut igenom museibyn och förbi soldattorpet. Du kan också gå längs Stundarsvägen och följa skyltarna mot utsiktstornet. Hela leden är 6,6 km och går via Stundars, Söderfjärden, Munsmo och tillbaka till Stundars.

Vid olycksfall Topp

Stundars friluftsmuseum har adressen Stundarsvägen 5, 65450 Solf, Korsholm, Österbotten.

Vid olycksfall är nödnumret 112, och vi rekommenderar att man ringer genom att använda appen 112, så ser nödcentralen genast koordinaterna för din position.

Söderfjärdens historia Topp

På grannbyn Sundoms hemsida finns välskriven information om Söderfjärden som meteoritkrater, fiskevatten och odlingsmark. Läs mera här.

Vi rekommenderar även ett besök till Meteorians besökscenter för Söderfjärdens meteoritkrater för att se mer om platsens fascinerande historia.