Öppet idag kl. 11—16
Välkommen!
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny

Övriga grupper

Stundars är det perfekta stället för ett besök tillsammans med vänner, kolleger, kurs- eller seminariedeltagare – eller varför inte samla hela tjocka släkten? Miljön är som gjord för en avslappnande, trivsam och intressant dag med tid att umgås, suga i sig kunskap och bli inspirerad.

Är gruppen stor kan den med fördel delas. Då kan exempelvis en del guidas och den andra utföra en aktivitet och sedan byta. 

Exempelpriser anges nedan. Priset beror på gruppens storlek och vilken/vilka programpunkter som beställs. Hos oss kan du betala med kontanter, bankkort, MobilePay och Museikortet. Grupper kan få faktura.

Mat och dryck Topp

Om du vill att ditt besök på Stundars ska innehålla mat och dryck ska du börja med att kontakta antingen beställningsrestaurang Hemmer eller Lyckans Café. Restaurang Hemmer har A-rättigheter och via dem kan olika utrymmen i Hemmersgården bokas. När du bokat tidpunkt, förtäring och utrymme hos någon av dem kan du fortsätta skräddarsy innehåll i ditt program tillsammans med personalen på Stundars.

Bygg ihop ert besök på Stundars Topp

Vi har många trevliga, roliga eller till och med spännande ”pusselbitar” som du kan bygga ihop ditt program med. Här är några exempel:

Guidningar Topp

Vill ni höra om hur livet förändrades på den österbottniska slätten när telefonen kom till byn, eller kanske om varför i hela friden bonden föredrog att sova halvsittande? Eller kanske ni istället för historisk pompa och ståt hellre lyssnar till berättelser om de som stod allra längst ner på samhällsstegen? 

Här kan du se vilka guidningar vi erbjuder. Kom sedan tillbaka till den här sidan för att se fler pusselbitar.

Tävlingar Topp

En liten lekfull kamp vänner emellan är aldrig fel. Bland våra tävlingar kan ni välja mellan att mäta era styrkor mot varandra antingen med musklerna eller med hjärnorna. Eller varför inte kombinera de två i olika tävlingar med tema tagna ur livet förr på den österbottniska landsbygden.

Är du född på 1800-talet, eller…?

Händiga hantverk Topp

Stundars är vida känt för att vara en samlingsplats för hantverkare. Varje år arrangerar vi välbesökta hantverkardagar där hantverkare visar hur de utför olika traditionella hantverk så som näver- och sävslöjd, stickning, bleckslageri, drejning, smide, kvastbindning och växtfärgning.

På Stundars har grupper också chansen att själva få pröva på olika hantverk – och kanske få med sig hem en produkt man gjort alldeles själv. Du kan välja bland de här hantverken:

Att karda och spinna ull med slända
Skönskrift och tryck med inspiration från Tryckerimuseet
Baka Stundars rågbröd

Aktiviteter i våra speciella miljöer Topp

Tälja smörknivar
Bondost, kaffe och en god historia

Museiväskor att låna Topp

Vi lånar ut museiväskor till grupper utanför Stundars. Lånetiden är en månad per väska. Materialet avhämtas och återlämnas till Stundars. Museets personal kan komma och berätta om väskornas tema mot en avgift.

Kaffekorgen Topp

Kaffekorgen innehåller material som visar ”Livet hemma” (1920-1930). Kaffebönor, kafferost, kaffekvarn, kaffesurrogat, kaffeklarning, sockertopp och mycket annat som hör till njutbara kaffestunder.

Kappsäcken Topp

Kappsäcken är fylld med material som visar ”Vardagsliv” (1920-1930). Innehåller gamla fotografier som visar tvätt, bröllopsförberedelser, häst, dikesgrävning, sådd och skörd samt pärtspikning.

Skolväskan Topp

Skolväskan innehåller nationell och lokal skolhistoria och axplock från svenskösterbottnisk skolvardag (1920-1930). Portföljen innehåller griffeltavla, bläck och stiftpenna (extra pennor för användning), stilskrivningshäfte (extra häften för användning), Biblisk historia, Boken om vårt land, mjölkflaska, handarbete mm.

För bokning, avhämtning och återlämning av museiväskor kontakta info@stundars.fi eller (06)57 099 000.