Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny

Barnens Stundars

”Lägg undan mobilen för en stund och släpp fram det tidlösa barnet inom dig. Återfinn den rena njutningen i att leka fritt, gå på upptäcktsfärd och fantisera om att vara någon helt annan!”

Stundars

På Stundars kan barn och barnasinnade på ett lekfullt sätt lära sig mera om hur man levde på den österbottniska landsbygden på mormors mormors tid. Genom leken upptäcker vi nya saker, börjar fundera och ställa frågor och övar på att föreställa oss hur andras liv kan se ut.

Personalen på Stundars är duktiga historieberättare och kan anpassa såväl guidningar som program till barnens ålder, bakgrundskunskap och intressen. Varje dag under sommarsäsongen ordnas guidningar eller speciella aktiviteter som passar barn och barnasinnade. Här kan du se veckans guidningar och aktiviteter.

Lekmiljöerna Topp

Välkommen till Stundars lekmiljöer! Här finns tid och utrymme för fantasilekar. Har du inspirerats av besöket i den riktiga bondstugan kan du nu fortsätta leka gammaldags hem i lekbondstugan. Tyckte du att den äkta Lanthandeln var spännande, så kan du själv leka handelsman och kund i leklanthandeln. I lekfähuset finns häst, ko, får, grisar och höns gjorda av trä som du kan låtsas sköta om. Har du tur står någon ur Stundars personal och snickrar i barnens snickarbod – då kan du också spika, såga och bygga något häftigt av trä i snickarboden.

Lekfähuset
Lekbondstugan
Leklanthandeln
Barnens snickarbod
Reglerna för våra lekmiljöer är enkla:
Linbanan
Lekparken

Djurgården Topp

Under somrarna bor det getter, kaniner och höns i Gråbyn på Stundars. Du får gärna hälsa på dem och prata med dem, men skrik och spring inte i deras hem. Hundar gör dem också nervösa, så snälla låt din hund vänta utanför djurgården. Tyvärr får du inte mata djuren på Stundars. De kan få väldigt ont i magen av för mycket eller fel sorts mat. Varje vecka under sommaren hålls flera guidade rundturer där du kan hjälpa djurskötaren att ta hand om djuren.

Evenemang för barn och barnfamiljer Topp

Utöver Stundars stora marknader och hantverkardagar, så ordnas flera evenemang på Stundars som är speciellt lämpade för barn i skolåldern eller yngre. På sportlovet och höstlovet ordnar vi roliga aktiviteter så som sparkstöttingstävling, slängkälke och korvgrillning. Vid jul kan hela familjen delta i den stämningsfulla Julvandringen och mitt i sommaren ordnar vi en Lekdag för barn och barnasinnade. Även dagsläger, exempelvis Hantverkarläger, ordnas under sommarlovet.

I kalendern kan du se vad som är på kommande.

Födelsedagsfest på Stundars Topp

Vill du fira din födelsedag genom att klä ut dig och leka förritiden? Titta då på vad vi kan erbjuda på Stundars på den här sidan.

För skolor, daghem, förskolor och pedagoger Topp

Vi har ett brett utbud av program, paket och upplevelsebesök för elever och studerande. Här kan du läsa mera om att komma till Stundars med en grupp barn eller unga.

Hotellpaket för familjer

Stundars erbjuder upplevelsepaket i samarbete med Hotell Astor i Vasa. Läs mera här om erbjudandet.

Såpbubblorna Topp

”Ibland behövs det så lite. Närmare bestämt lite vatten, lite bakpulver och några tryck på diskmedelsflaskan. En pinne, en garnstump eller en ståltråd. Ja, tänk att det behövs så lite för att få dagen att skimra, att få ett ledset ansikte att spricka upp, att skapa ett fredligt krig, att få känna sig som barn på nytt eller att känna att man nästan, nästan möter himlen. Ibland behövs det bara en skimrande såpbubbla att flyga bort i. På Stundars barnkalas seglar såpbubblorna fram över taken. Stora, skimrande och många. Gör ditt eget bubbelvatten, blås och försök fånga dagen.

Såpbubblor
2,5 dl vatten
3 msk diskmedel
1 tsk bakpulver
bunke att blanda i

Blanda ihop allt, men rör försiktigt så det inte löddrar sig för mycket. Du gör även enkelt dina egna grejer att blåsa med. Till exempel pinnar med öglor av ståltråd eller garn som du knyter ihop till en ögla fungerar hur bra som helst.”

Text: Maria Österåker i Stundars-boken från 2013