Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny

Besök oss

Välkommen till Stundars Topp

Året runt på Stundars Topp

Njut av den historiska miljön året runt Topp

Friluftsmuseets stugor är nu stängda för säsongen, men museibyn är öppen att vandra runt i året om. Om grindarna till museibyn står öppna är du välkommen in. Du kan promenera, skida eller sitta och njuta en stund av den rofyllda idyllen. Även grupper är välkomna att använda området, så länge ni meddelar Stundars personal om ert besök. Stugorna är stängda utanför sommarsäsongen, likaså lekmiljöerna och toaletterna. Om du vill boka program eller guidning för en grupp, klicka här.   

Öppet torsdagar året om Topp

Under torsdagarna året om ordnas guidningar och annat program på museet kl 12-15, enligt annonsering. Närmare program hittar du i vår kalender och på Facebook och Instragram. Under museitorsdagarna är inträdet gratis. Museitorsdagarna har paus under sommaren. 

Här kan du se vilka evenemang vi brukar ordna under året.  

För dagis- och skolgrupper Topp

Under vårar, höstar och i juletid besöks Stundars av tusentals dagisbarn och skolelever. I museibyn kan vi skräddarsy program enligt gruppens egna behov, intressen och läroplaner. Vi har ett stort utbud av lärorika museipedagogiska aktiviteter att kombinera för att skapa den bästa tänkbara upplevelsen för barn och unga. Man kan även ordna eget program på området. Läs mera om vårt utbud för barn- och ungdomsgrupper här. 

För grupper  Topp

Stundars är också en populär och inspirerande miljö att ordna möten, arbetsplatsens tyky-dag, seminarier, kurser och andra program i. Vill man ha förfriskningar, allt från eftermiddagskaffe till trerättersmiddag, ska man först ta kontakt med Restaurang Hemmer eller Cirkas café för att boka utrymme och bestämma meny. Stundars kan sedan erbjuda ett brett och lite annorlunda utbud av programpunkter, guidningar, tävlingsmoment eller upplevelsepaket för att göra dagen extra intressant och lärorik. Här kan du läsa om vårt utbud för grupper.  

Våra större evenemang Topp

Några gånger per år fylls museibyn med en lockande blandning av glada röster, doften av våra berömda syltgrisar, fladdrande lyktsken och skickliga händers verk. Första maj, Hantverkardagarna, Lekdagen, Höstmarknaden och Julmarknaden hör till de vida kända tilldragelserna i friluftsmuseet. De utgör upplevelser i sig som du verkligen inte får missa! Håll koll på årets datum i Kalendern.  

Hos oss kan du betala med kontanter, bankkort, MobilePay och Museikortet. Grupper kan få faktura. 

Hitta hit Topp

Stundarsvägen 5, 65450 Solf, Korsholm, Österbotten 

Att ta sig till Stundars kräver oftast eget färdmedel såsom bil eller cykel.  

Om man vill cykla från Vasa rekommenderar vi den natursköna vägen över Vasklot och genom Sundom. Efter Sundom kyrkby går Solfvägen längs den sevärda Söderfjärdens meteoritkrater.  

Den närmaste busshållplatsen finns drygt 2 kilometer från Stundars ute vid Strandvägen. Busshållplatsens namn är Solf Barkamo. Här är tidtabellen för Strandlinjentrafik Ab.  

Genom Stundars friluftsmuseum går en del av den historiska St Olavs Vandringsled i Österbotten. Här kan du se karta och läsa mera om pilgrimsleden.  

Sommaren på Stundars Topp

Öppet varje dag kl 11-16 från midsommar till skolstart (24.6-15.8)! 

Stundars friluftsmuseum är öppet året runt, men museibyn är öppen för besökare varje dag under sommarsäsongen 24.6-15.8 kl 11-16. 

Under öppethållningstiderna är dörrarna till museistugorna, utställningarna och lekmiljöerna öppna. Då finns kunnig personal i museibyn som kan berätta om och visa hur livet tedde sig på den österbottniska landsbygden för mer än ett århundrade sedan. Inträdet till museibyn betalas i den gula infokiosken.

Inträde Topp

Vuxna 8 € 
Studerande och pensionärer 5 € 
Barn 2-17 år 3 € 
Barn under 2 år gratis 

Hos oss kan du betala med kontanter, bankkort, MobilePay och Museikortet. Grupper kan få faktura. 

Det går även att köpa ett nytt Museikort via Stundars för 79€, eller förnya giltighetstid på ett giltigt kort för 73€. För kort som gått ut kostar förnyelse av giltighetstid 79€.

När du har betalat inträdet får du en klisterlapp. Bär den synlig på kläderna så kan du komma och gå mellan museiområdet, caféet och lekparken under dagen.   

Aktiviteter och guidade rundturer Topp

Det finns mycket spännande att upptäcka på Stundars! Varje dag under sommarsäsongen ordnas olika aktiviteter och guidade rundturer i museibyn. Att delta i dem ingår i inträdet.  

Kanske det bakas rågbröd eller bykas på gammaldags vis i Smedens stuga idag, eller kanske Barnens snickarbod är öppen? Även våra djur är på plats hela sommaren, har du tur så råkar det vara matdags under ditt besök. Personalen i de olika stugorna berättar gärna om hur livet kunde se ut på farfars fars tid. Med deras hjälp kan du också få pröva på några gammaldags hantverk, såsom att karda ull och väva mattor.  

Under de guidade rundturerna kan du höra mera om vad den ​​mystiska Kloka Gumman gjorde för 150 år sedan eller varför bonden helst ville sova sittande. Rundturerna ingår i inträdet och börjar jämna klockslag från mjölkbordet mitt i museiområdet.  

Se vad som händer just idag i Kalendern.  

Du kan också boka en alldeles egen guidad rundtur för din grupp. Här hittar du olika guidningar att välja mellan, pris och kontaktuppgifter.  

Förfriskningar och shopping Topp

Lyckans Café erbjuder under sommarsäsongen lätta lunchalternativ och andra caféprodukter från det närbelägna bageriet Lyckans Bröd. Dessutom finns där produkter av lokala hantverkare samt mathantverk till salu.

Restaurang Hemmer är en bokningsrestaurang där otaliga minnesvärda fester och lärorika kurser, seminarier och tyky-dagar hållits genom åren. Restaurangen är inrymd i den finlandssvenske poeten Jarl Hemmers barndomshem som flyttats till Stundars från Vasa, och minnesrummet är öppet under evenemang och friluftsmuseets öppethållningstider. Via restaurangens hemsida kan du boka förfriskningar för din speciella dag. 

Om du kommer till Stundars med en grupp kan du boka förfriskningar på förhand från Lyckans café eller Restaurang Hemmer.

Här kan du läsa flera tips inför ditt besök på Stundars

Sevärdheter i närheten Topp