Öppet idag kl. 11—16
Välkommen!
Search
Close this search box.
Meny

Kalas på Stundars

-Inn me soppon! Nu ere kalas!

Året är 1971 och det första kalaset på Stundars drar igång. Musiken spelar, matgästerna är placerade vid långbord och sorlet är högt. Det ligger en spänning i luften. Vad skall hända? Plötsligt hörs ett tjoande och ett tjimmande och folkdansare i österbottniska folkdräkter bär in den rykande soppan med de smakliga och kännspaka klimparna. Smaklig måltid!

Kalasen på Stundars lockade på 70-talet tusentals besökare till Stundars varje sommar och de bidrog starkt till att ett relativt obekant Stundars blev känt land och rike runt. Ja, den omtalade hantverkarbyn med sina kalas blev till och med vald till ett av de främsta av Finlands sju turistunderverk.

Text: Maria Österåker i Stundarsboken från 2013

Under jubileumsåret 2023 har besökare möjlighet att boka vår Jubileumsguidning. Där berättar vi mera om kalasen. Här kan du läsa mera om våra guidningar.

Klimpsoppan Topp

Idag serveras det klimpsoppa vid de flesta stora evenemang vid Stundars men varför inte kalasa till en helt vanlig torsdag genom att bjuda på klimpsoppa hemma? Folkdräkten är frivillig.

Receptet till Stundars klimpsoppa har länge varit hemligt och bevarats i ryggmärgen på klimpsoppkokerskan Marianne Räfsbäck. Det krävdes lite eftertanke och en gnutta ångest innan kokerskorna beslöt att göra receptet offentligt, samtidigt som de naturligtvis gärna ser att landet fylls av mätta magar och smackande gommar. Precis som med många andra göromål som gjorts under en lång tid och som med tiden blivit något som nästan görs med vänster hand visade det sig bli en riktigt utmaning att omvandla klimpsoppan till ett regelrätt recept. För hur skriver man ner känslan av att klimparna är tillräckligt fasta, att mängden salt i handflatan är lämplig, att soppan ser färdig ut? Hur omvandlar man ögon- och höftmått till antal och deciliter? Här är ett försök.

Stundars klimpsoppa för 30-40 pers

Dag 1: 5 kg soppkött + ben som du beställer av din handlare
250 gr grovt salt, för påsaltning av köttet
Dag 2: 1 påse gula ärter
10 morötter
2 kålrötter
2 purjo
½ kg gul lök
1 påse kryddpeppar, invirade i förbandstyg
1½ kg potatis som skärs i halvor
Persilja, salt
vatten

Klimpsmet:
1 l röd mjölk
2 ägg
1 paket russin
Salt, socker
Ca 1,8 kg vetemjöl av god kvalitet

Den äkta Stundarsklimpsoppan kokas i järngryta. Den morgonpiggaste av soppkokerskorna ställer väckarklockan på 4.30, sätter eld under grytan och ser till att vattnet sjuder fram till klockan 12 när soppan serveras. Här talar vi om långkok! Vi hemmakockar slipper lindrigare undan. Men visst finns det även saker som vi bör komma ihåg. Köttet skall vara påsaltat med grovsalt minst ett dygn före. Sedan tvättas köttet av minst två gånger innan det sätts i det kokande vattnet tillsammans med kryddpepparpåsen. Skumma väl. I den äkta Stundarssoppan används ingen köpt buljong och får du tag i soppkött med ben är det inte heller något som behövs för smakens skull. Kom även ihåg att göra klimpsmeten 2–3 timmar före klimparna läggs i soppan så att smeten hinner svälla till ordentligt.

Skölj ärterna och häll över hett köttspad i vilket ärterna får ligga i blöt en stund. När soppan kokat så länge att köttet nästan är mört sätter du i ärterna, rotfrukterna och löken. Ta upp det färdigkokta köttet och låt det svalna innan du skär det i bitar. När rotfrukterna kokat en stund tillsätter du potatisen och klickar i klimpsmeten med en sked. Se till att med jämna mellanrum försiktigt röra om så att inte klimparna fastnar i botten eller klimpar ihop sig. Till sist tillsätter du det kokta, tärnade köttet och smakar av med salt. När soppan är klar strör du persilja över soppan. Lycka till!