Öppet idag kl. 11—16
Välkommen!
Search
Close this search box.
Meny

Hållbar utveckling

Förrivärlden var människor riktiga mästare på att leva tillsammans med naturen, återvinna och ta tillvara allt som kunde tänkas komma till nytta. Man reparerade redskap istället för att slänga dem, lappade kläder och använde alla delar av träd man fällde eller boskap man slaktade.

Vi på Stundars vill inte vara sämre, så vi tänker på miljön i alla delar av vårt arbete.

Hjälp oss med det genom att lägga skräpet i skräpkorgarna, panta flaskan i tunnan som finns vid xx och lämna tillbaka broschyren med kartan ifall du inte vill behålla den som minne. Du kan lägga hundens bajspåse i alla skräpkorgar på Stundars.

Stundars miljölöfte Topp

I vår verksamhet som friluftsmuseum sätter vi stor vikt vid att, utöver att bevara, göra tillgängligt och forska om svensk-österbottnisk folkkultur och traditioner, även främja naturens mångfald, cirkulär ekonomi och en hållbar framtid. Tillsammans med Sustainable Travel Finland och Ekokompassen genomför vi 2022 en miljöcertifiering för att ytterligare definiera vårt engagemang. Här är några saker vi lägger extra mycket fokus på just nu:

Vi är noga med vårt bruk av varor och tjänster.

När vi gör våra inköp till bland annat byggnadsvården eller publika evenemang så väljer vi alltid i första hand miljövänliga, lokalt producerade produkter och tjänster. Vi tar vara på byggnadsdelar och -material, återanvänder och säljer vidare sådant vi inte själva behöver.

Vi förbättrar byggnadernas energieffektivitet.

Vi åtgärdar köldbryggor och värmeläckage samt sänker temperaturen när utrymmen inte är i användning. En del av våra byggnader värms med förnybar bioenergi från det lokala fjärrvärmeverket.

Vi visar vägen till hållbar utveckling.

Vi lär skolelever om hur man kan leva på mindre resurser, håller föreläsningar om hur man får sitt hus att hålla 100 år till och vi pratar om vikten av miljöarbete med våra kunder och samarbetspartner.

Vi tar hand om vår lokala natur.

Genom att trygga naturliga giftfria miljöer för våra inhemska växter och insekter samt genom mekanisk bekämpning av invasiva arter hjälper vi artrikedomen att återhämta sig. Vi vill göra vårt museiområde till en oas av naturlig mångfald.

Ekokompassens miljöcertifiering Topp

Stundars har erhållit Ekokompassens miljöcertifiering i december 2022.

Länk till Ekokompassens kriterier.

Sustainable Travel Finland Topp

I april 2023 godkändes vår ansökan om att få vara med Sustainable Travel Finlands nätverk, som är ett nationellt program för hållbar turism som hanteras av Visit Finland. I kriterierna ingår strategier för hur vi arbetar med den ekologiska, sociokulturella och ekonomiska hållbarheten.

Länk till Visit Finlands hemsida.