Avoinna tänään klo 11—16
Tervetuloa!
Search
Close this search box.
Meny

Stundarsin museo

Olipa kerran kylä. Ei tosiaankaan ole kauaa siitä, kun suuri osa Pohjanmaata näytti juuri tältä. Pienet, harmaat mökit sijaitsivat tiiviisti yhdessä ja jokin punainen maalaistalo valkoisine ikkunankarmeineen kohosi niiden yläpuolella. Pitkät kivimuurit kaalimaiden ympärillä ja niityiltä kuului emälampaan kellon kilkatus. Talojen välillä olivat pyykit kuivumassa, lapset leikkivät nauraen humalaseipäiden välillä ja piiat joivat varjossa kahviaan.

Tänään Stundars on suuri ulkoilmamuseo Sulvan kylässä Mustasaaren kunnassa, Pohjanmaalla, Suomessa. Ammattimaisesti hoidettu museo näyttää, miltä  suomenruotsalaisen Pohjanmaan maaseutu näytti Oravaisista Pirttikylään ajalla 1870-1920 painottaen rahvasta, käsityöläisiä ja alempia yhteiskuntaluokkia.

Tämän paikan historia

Haluatko kuulla lisää tämän paikan historiasta, ainutkertaisesta miljööstä Pohjanmaalla ja merenkurkun saasriston maailmanperintöalueesta , voit kuunnella Stundarsin osaa Merenkurkun maailmanperintö audio-oppaassa.

Kun aivan ensimmäinen vilja-aitta siirrettiin Stundarsiin 1930-luvun lopulla, on alue ehtinyt olla sekä teatterinäyttämö että juhlapaikka legendaarisille Kalaaseille. Täällä on ollut aktiivi käsityöläiskylä ja moniulotteinen kulttuurikeskus.

Käsityö, korjausrakentaminen ja museopedagogiikka Topp

Stundarsin ulkoilmamuseon toiminta käsittää tänään kolme tukevaa osa-aluetta: käsityö, korjausrakentaminen ja museopedagogiikka.

Niin pienien käsityöläistyöpajojen interiöörien kuin suosittujen käsityöläispäivien kautta, missä käsityöläiset esittävät taitojaan, säilytämme ja välitämme perinteistä käsityötä, kuten pläkkityöt, taonta, kudonta ja keltavalimo.  Stundarsin rakennukset itsessään ovat tuloksia monien taitavien puuseppien ja maalarien työstä ja antavat inspiroivan esimerkin tämän päivän korjausrakentajille ja talonrakentajille tai -kunnostajille. Kruununa työlle kommusoivat sekä rakennukset että niissä eletty elämä ammattimaisen museopedagogiikkamme kautta noin 30.000 kaikenikäiselle kävijälle vuosittain.

100 vuotta vanha aikakapseli Topp

Me Stundarsissa haluamme näyttää miltä elämä näytti isoäidin isoäidin aikaan – aikaan, jota aniharva nykyinen pohjalainen on itse elänyt. Niin valtavan paljon tapahtui juuri ennen, aikana 1870-1920. Suuret nälkävuodet olivat juuri harventaneet väestöä ja kääntäneet yhteiskunnan ylösalaisin. Keksittiin höyrykoneet , samoin sähkö  ja kansakoulu opetti kaikki lukemaan paremmin, maailmassa sodittiin ja Suomesta tuli itsenäinen. Monet muuttivat maasta ja toiset saivat töitä Vaasan tehtaissa – ja soittivat kotiin kylän puhelinvaihteen kautta. Arkielämä jatkui samanaikaisesti, voita kirnuttiin ja aita oli korjattava, etteivät lehmät päässeet emännän uusien marjapuskien kimppuun. Ja juorut ja ihastumiset, ruumiin valvojaiset ja lasten syntyminen, talkoot ja sauna – ja paljasjaloin tanssiminen viulunsoiton tahdissa valoisana kesäyönä.

Tule katsomaan, missä pohjalaiset esi-isät nukkuivat, mitä söivät ja mille nauroivat – kuinkahan he mahtuivat lyhyisiin kerrossänkyihin? Pesemme ehkä pyykkiä vanhaan tapaan, kun olet vierailulla, tai ehkä olemme keittäneet pannukahvia pyykkitulen yllä ja saat maistaa sitä? Tai ehkä haluat vain kuljeskella ympäriinsä rauhallisessa museokylässä ja melkein, melkein kuulla harmaiden seinien kuiskaavan?

Palveluksessanne Topp

Stundarsin ulkoilmamuseo on ammattitaitoisesti hoidettu museo, mihin kuuluu kuusi työntekijää ja kymmenkunta kesätyöläistä – samanaikaisesti yhdistys, johon kuuluu hallitus, työryhmiä, vapaaehtoisia ja jäseniä. Toiminta rahoitetaan kunnallisilla avustuksilla, valtionosuuksilla, projekti- ja kehitysrahoituksella sekä sisäänpääsymaksuilla ja omalla myynnillä. Täältä löydät yhteystiedot ja täällä voit lukea lisää yhdistyksestä Stundars ry.