”Lägg undan mobilen för en stund och släpp fram det tidlösa barnet inom dig. Återfinn den rena njutningen i att leka fritt, gå på upptäcktsfärd och fantisera om att vara någon helt annan!”
Stundars
På Stundars kan barn och barnasinnade på ett lekfullt sätt lära sig mera om hur man levde på den österbottniska landsbygden på mormors mormors tid. Genom leken upptäcker vi nya saker, börjar fundera och ställa frågor och övar på att föreställa oss hur andras liv kan se ut.
Personalen på Stundars är duktiga historieberättare och kan anpassa såväl guidningar som program till barnens ålder, bakgrundskunskap och intressen. Varje dag under sommarsäsongen ordnas guidningar eller speciella aktiviteter som passar barn och barnasinnade. Här kan du se veckans guidningar och aktiviteter.
Lekmiljöerna Topp
Välkommen till Stundars lekmiljöer! Här finns tid och utrymme för fantasilekar. Har du inspirerats av besöket i den riktiga bondstugan kan du nu fortsätta leka gammaldags hem i lekbondstugan. Tyckte du att den äkta Lanthandeln var spännande, så kan du själv leka handelsman och kund i leklanthandeln. I lekfähuset finns häst, ko, får, grisar och höns gjorda av trä som du kan låtsas sköta om. Har du tur står någon ur Stundars personal och snickrar i barnens snickarbod – då kan du också spika, såga och bygga något häftigt av trä i snickarboden.
”Har du sett räven? Bäst att samla in hönsen så att han inte tar dem!”
Här kan barnen leka med våra trädjur; kon, hästen, lammen, grisarna, katterna, hönsen och räven.
Se vår kortfilm om Lekfähuset här. Avsnittet är filmat i museets Lekfähus. Djuren var tidigare livsviktiga för en självförsörjande familj och gård. I Lekfähuset får barnen lära sig mer om hur djurskötsel och självförsörjning fungerade förr.
Se inspirationsfilmen om Lekfähuset här på vår YouTube-kanal.
”Kom och ät, maten är färdig!”
Vår lekbondstuga är inredd nästan som en miniatyr av den riktiga bondstugan. Här kan du laga gröt över låtsaselden i den öppna spisen, bädda i högsängen och duka bordet med träskädar.
Se vår kortfilm om att leka gammaldags lekar här. Avsnittet är filmat i Stundars riktiga Bondstuga från 1800-talet då lekbondstugan inte var färdigställd ännu. Lekbondstugan fungerar som lärmiljö för de mindre barnen där de genom lek får lära sig mer om familjelivets och vardagens historia i Österbotten.
Se inspirationsfilmen om Lekbondstugan här på vår YouTube-kanal.
”Ett halvt kilo kaffe och en sockertopp, tack!”
I leklanthandeln kan du leka butik och köpa och sälja varor som fanns i lanthandlar förr.
Se vår kortfilm om Stundars Leklanthandel här. Där får barnen, förutom att leka gammaldags köp- och säljlekar, lära sig mer om handelns historia och det brytningsskede som på den finska landsbygden inföll i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. I avsnittet visas också museets stora vackra uteområden som lämpar sig väl för barnens utelekar.
Se vår inspirationsfilm om Leklanthandeln här på vår YouTube-kanal.
Hör du hammarslagen eka över Stundars så är kanske Barnens snickarbod öppen! I snickarboden får barnen snickra träföremål eller kanske bara spika in spikar i ett bräde. Men du måste ha en vuxen med dig.
Förr var hantverkskunskaperna väldigt viktiga och de behövdes i det dagliga livet. I snickarboden får barnen lära sig mer om hantverkets historia.
Se vår inspirationsfilm om Leklanthandeln här på vår YouTube-kanal.
- Barnen leker på de vuxnas ansvar.
- Var rädd om leksakerna, det är många barn som vill leka med dem.
- Ta hänsyn till de som är mindre än dig.
- När du lekt färdigt städar du efter dig och för tillbaka leksakerna till den lekstuga de hör hemma i.
- Ta inte in grus eller stenar i stugan! Det förstör golv och möbler.
- Alla saker inuti de stora museistugorna är förbjudna att leka med och man får inte föra dem till lekmiljöerna. De är museiföremål som kan vara över 100 år gamla och därför går de väldigt lätt sönder.
”Mamma en sommartorsdag: Kom nu, nu ska vi fara hem.
Sönerna: Neeeeeeej!! Vi vill inte fara ännu!
Mamma: Okej då, stanna här då, jag kommer väl och hämtar er på lördag!”
Linbanan är tänkt för de små besökarna.
- Sitt på sitsen! Du får inte stå på den!
- En person i gången!
- Gå inte för nära när någon åker med linbanan. Går du för nära kan den som åker linbana knuffa till dig i misstag. Man kan inte stanna linbanan innan den kommit fram till slutet.
- Meddela genast personalen om linbanan ser söndrig ut.
- Barnen åker med linbanan på föräldrarnas ansvar
I Lekparken på Stundars finns bland annat klättervägg, karusell och små lekstugor. Parken är planerad tillsammans med Avdelningen Regnbågen vid Solf daghem och konstnären Päivi Arenius har designat klätterväggens målning.
Under sommarsäsongen finns även gammaldags lekredskap som alla kan pröva på, så som styltor och xxx. Du hittar dem invid barnens snickarbod.
Djurgården Topp
Under somrarna bor det getter, kaniner och höns i Gråbyn på Stundars. Du får gärna hälsa på dem och prata med dem, men skrik och spring inte i deras hem. Hundar gör dem också nervösa, så snälla låt din hund vänta utanför djurgården. Tyvärr får du inte mata djuren på Stundars. De kan få väldigt ont i magen av för mycket eller fel sorts mat. Varje vecka under sommaren hålls flera guidade rundturer där du kan hjälpa djurskötaren att ta hand om djuren.
Evenemang för barn och barnfamiljer Topp
Utöver Stundars stora marknader och hantverkardagar, så ordnas flera evenemang på Stundars som är speciellt lämpade för barn i skolåldern eller yngre. På sportlovet och höstlovet ordnar vi roliga aktiviteter så som sparkstöttingstävling, slängkälke och korvgrillning. Vid jul kan hela familjen delta i den stämningsfulla Julvandringen och mitt i sommaren ordnar vi en Lekdag för barn och barnasinnade. Även dagsläger, exempelvis Hantverkarläger, ordnas under sommarlovet.
I kalendern kan du se vad som är på kommande.
Födelsedagsfest på Stundars Topp
Vill du fira din födelsedag genom att klä ut dig och leka förritiden? Titta då på vad vi kan erbjuda på Stundars på den här sidan.
För skolor, daghem, förskolor och pedagoger Topp
Vi har ett brett utbud av program, paket och upplevelsebesök för elever och studerande. Här kan du läsa mera om att komma till Stundars med en grupp barn eller unga.
Stundars erbjuder upplevelsepaket i samarbete med Hotell Astor i Vasa. Läs mera här om erbjudandet.
Såpbubblorna Topp
”Ibland behövs det så lite. Närmare bestämt lite vatten, lite bakpulver och några tryck på diskmedelsflaskan. En pinne, en garnstump eller en ståltråd. Ja, tänk att det behövs så lite för att få dagen att skimra, att få ett ledset ansikte att spricka upp, att skapa ett fredligt krig, att få känna sig som barn på nytt eller att känna att man nästan, nästan möter himlen. Ibland behövs det bara en skimrande såpbubbla att flyga bort i. På Stundars barnkalas seglar såpbubblorna fram över taken. Stora, skimrande och många. Gör ditt eget bubbelvatten, blås och försök fånga dagen.
Såpbubblor
2,5 dl vatten
3 msk diskmedel
1 tsk bakpulver
bunke att blanda i
Blanda ihop allt, men rör försiktigt så det inte löddrar sig för mycket. Du gör även enkelt dina egna grejer att blåsa med. Till exempel pinnar med öglor av ståltråd eller garn som du knyter ihop till en ögla fungerar hur bra som helst.”
Text: Maria Österåker i Stundars-boken från 2013