Avoinna tänään klo 11—16
Tervetuloa!
Search
Close this search box.
Meny

Museon näyttelyt

Stundars on elävä museo, missä jokainen rakennus itsessään on arvokas museoesine. Koko museokylä on kuin suuri näyttely paljaan taivaan alla. Täällä ei ole juurikaan estäviä lasivitriinejä ja voit tulla niin lähelle vanhoja työkaluja, huonekaluja ja taloustavaroita, että voit melkein kuulla niiden kuiskivan vanhoista ajoista.

Stundars on tänään suuri ulkoilmamuseo Sulvan kyläsää Mustasaaren kunnassa, Pohjanmaalla, Suomessa. Museo esittelee näkymiä ruotsinkielisen pohjanmaan maaseudulla Oravaisista Pirttikylään lähinnä ajalta 1870-1920 painottaen talonpoikaiskulttuuria, käsityöläisiä ja alempia yhteiskuntaluokkia.

Useimmat interiöörit museokylän vanhoissa asuintaloissa ja työpajoissa ovat osia perusnäyttelystämme. Niihin kuuluvat myös Kirjapainomuseo ja Hemmerin muistohuone. Näistä tiloista voit lukea ja kuunnella lisää rakennustemme kuvauksissa.

Vuoden museaalinen näyttely Topp

Siirtolaisuus Pohjanmaalta Amerikkaan Topp

Vuosisadan 1900 vaihteessa moni pohjanmaalainen muutti Amerikkaan. Miksi he lähtivät? Ketkä lähtivät? Milloin ja miten? Kuinka heidän poissaolonsa vaikutti kotiin, sukuun ja kylään? Ketkä eivät koskaan palanneet kotiin – ja ketkä palasivat? Mitä uutuuksia ja ajatuksia he toivat mukanaan? Käyttämällä Sulvan kylää – ja varsinkin 100 maasta muuttanutta sulvalaista – esimerkkinä valaisemme millaista elämä Amerikassa on ollut ruotsinkielisille pohjanmaalaisille.

Näyttelyn voi kokea ruotsiksi, suomeksi, sekä englanniksi.

Voit varata opastetun kierroksen omalle ryhmälle – täydellinen ajanvietto sukukokoukselle, lähilomailulle, tai vieraileville siirtolaisten jälkeläisille.

Näyttely sijaitsee museokylässä maatilan luhtiaitassa, mutta Stundarissa on sen lisäksi 6 muuta rakennusta missä on vahva yhteys pohjanmaalaisten maastamuuttoon. Hinta erityisopastukselle on 20 € + yksittäiset sisäänpääsyt. Varauksen voi tehdä info@stundars.fi kautta.

Museon muut historialliset näyttelyt Topp

Joka vuosi meillä on kuitenkin uusi tai uudistettu, enemmän tilapäinen, museaalinen näyttely jossakin museorakennuksessa. Käynti näissä näyttelyissä sisältyy museon sisäänpääsymaksuun.

Patjojen ja peitteiden keskellä – Näyttely pohjalaisista vuodetekstiileistä
Pyykkäys – Näyttely vaatteiden pesusta ja tekstiilihuollosta ennen vanhaan
Kaikki mitä pakkanen ei vienyt – Näyttely Johannan ruoka-aitasta

Taidenäyttelyt Topp

Stundarsissa järjestetään joka kesä vähintään kolme eri taidenäyttelyä. Meillä on kolme eri näyttelytilaa, jokaisessa oma uniikki ilmapiirinsä ja valaistuksensa. Suurin on kauniin Hemmerin talon yläkerta, sitten vanha Navetta valkoisiksi kalkittuine seinineen ja vankkoine kivijalkoineen ja pienimpänä kivenhakkaajan tupa, missä taidetta  raamittaa roiskemaalatut seinät seinäreunuspenkit.

Pelkästään näyttelyihin voi käydä tutustumassa ilmaiseksi. Mikäli haluaa nähdä myös museon näyttelyt ja interiöörit tulee maksaa sisäänpääsymaksu.

Hemmerin talo

27.6.–15.8.2024 Taiteilija Fritz Jakobsson  

Navetta

1.5.–16.6.2024 Kuvataiteilija Erika Fellman

27.6.–15.8.2024 Kuvataiteilija Paula Blåfield ”Kukkia! Kukkia!”

Kivenhakkaajan tupa

27.6.–15.8.2024 Kirjontataiteilija Pernilla Vikström ”MONDAY – good mood or Monday blues”

Tästä voit lukea lisää Ateljee Stundarsista ja Artist In Residence-ohjelmasta.