Stundars är ett levande museum där varje hus är ett värdefullt museiföremål i sig. Hela museibyn är som en enda stor utställning under bar himmel. Här finns knappt alls några hindrande glasvitriner och du kan komma så nära de gamla redskapen, möblerna och husgeråden att du nästan kan höra dem viska om flydda tider.
Stundars är idag ett stort friluftsmuseum i byn Solf i Korsholms kommun, Österbotten, Finland. Museet visar hur det såg ut på den svenskösterbottniska landsbygden från Oravais till Pörtom främst under perioden 1870-1920 med tyngdpunkt på allmogen, hantverkarna och de lägre samhällsklasserna.
De flesta interiörer i de gamla boningshusen och verkstäderna i museibyn är delar av vår basutställning. Dit hör även Tryckerimuseet och Hemmers minnesrum. Om de här utrymmena kan du läsa och höra mera om i beskrivningarna över våra stugor.
Årets museala utställning Topp
Varje år har vi någon ny eller förnyad, mera tillfällig museal utställning i någon av museistugorna. Att se de museala utställningarna ingår i inträdet till museet.
Emigrationen till Amerika från Solf och Österbotten Topp
Kring förra sekelskiftet var det många österbottningar som emigrerade till Amerika. Varför for de? Vem var det som for? När och hur? Hur påverkade deras frånvaro hemmet, släkten och byn? Vem kom aldrig hem igen – och vem var det som kom hem tillbaka? Vad hade de med sig i form av nymodigheter och idéer? Genom att använda byn Solf – och speciellt 100 emigrerande solfbor – som ett nyckelhål kan vi se hur svenskösterbottningarna måste ha haft det ”over there”.
Utställningen är gjord på finlandssvenska, finska och amerikanska.
Du kan boka en egen guidad rundtur för din grupp – en perfekt aktivitet på släktträffen, hemestern eller för besökande emigrantättlingar. Utställningen finns i loftsraden i museibyn, men på Stundars finns hela 6 andra stugor som har stark koppling till emigrationen från Österbotten. Priset för specialguidningen är 20€ + individuella inträden. Boka på info@stundars.fi.
Permanenta historiska utställningar i museet Topp
Hur sov man egentligen förrivärlden? I alla våra museistugor finns högsängar, utdragssoffor och vaggor – men alla står de prydligt uppbäddade med granntäcket överst. Så gjorde man nämligen inför midsommar här i trakterna ännu för 100 år sedan. Själv sov gårdens folk ute i bodar och loft, fäbodar och fiskarstugor under de ljusa sommarnätterna. Därför syns inte alla de vackra stickatäckena, tjocka fårskinsfällarna, dynvaren av linne och lakanen av ylle i de autentiska interiörerna. Men tack vare en stor textildonation av samlaren Ninni Back kan vi nu bokstavligen dra undan täcket och visa upp det utsökta textila hantverk som de österbottniska kvinnorna satt oräkneliga arbetstimmar på genom tiderna. Utställningen ”Bland bolster och fällar” kan du se i Krukmakarens stuga.
Förr var kvinnor riktiga mästare på att tillverka slittåliga kläder – men framför allt på att sköta om dem så att de skulle hålla så länge som möjligt. Kläder och sängkläder var både dyra och tidsdryga att tillverka, men även tvättandet krävde mycket dyrbar ved och många tunga hinkar vatten. Vi moderna människor kunde därför lära oss en del smarta knep av äldre tiders kvinnor, såväl om materialval som om textilvård. Och det är inte det enda som var bättre förr: då skötte kvinnor ofta de tråkiga sysslorna så som bykande och manglande tillsammans – under mycket prat och skratt. Utställningen ”Byk och skvalldär slutar alldär” kan du se i kopparslagarens stuga.
Ännu för ett århundrade sedan fanns inga kylskåp eller elspisar, än mindre vakuumförpackningar eller frysar. Saker vi idag tar fullkomligt för givet. Så hur bevarade man sin mat förr? Vilka konserveringsmetoder kunde man använda när exempelvis socker var dyrt och isen smälte? Hur skyddade man osten från hungriga gnagare och vad gjorde man när mjölken hade surnat? Och vad åt man riktigt? På Stundars har vi samlat råvaror från alla gårdens mjölkbodar, skafferier, potatiskällare och sädesbodar till en enda bod för att visa upp även den kulinariska delen av det österbottniska kulturarvet.
Konstutställningarna Topp
Varje sommar ordnas minst tre olika konstutställningar på Stundars. Vi har tre olika utställningsutrymmen för det, var och en med sin unika atmosfär och ljussättning. Det största finns i den vackra Hemmersgårdens vindsvåning, sedan följer det gamla Fähuset med vitkalkade väggar och solid stenfot och minst är stenhuggarens stuga där konsten kan inramas av stänkmålade tapeter och väggfasta bänkar.
Det är gratis att gå och se enbart konstutställningarna. För att även se museets utställningar och interiörer bör du betala inträde.
Hemmersgården Topp
27.6-15.8.2024 Konstnär Fritz Jakobsson
Fähuset Topp
1.5-16.6.2024 Bildkonstnär Erika Fellman
27.6-15.8.2024 Keramikkonstnär Paula Blåfield ”Blommor! Blommor!
Stenhuggarens stuga Topp
27.6-15.8.2024 Brodös Pernilla Vikström ”MONDAY – good mood or Monday blues”
Här kan du läsa mer om Ateljé Stundars och Artist In Residence-programmet.