Museo on avoinna sopimuksen mukaan
Search
Close this search box.
Meny

Vieraile meillä

Tervetuloa Stundarsiin Topp

Nauti historiallisesta miljööstä ympäri vuoden Topp

Ulkoilmamuseon tuvat on nyt suljettu tältä kaudelta, mutta museokylä on avoinna käynnille ympäri vuoden. Jos museokylän portit ovat avoinna, olet tervetullut. Voit kävellä, hiihtää tai istahtaa hetkeksi nauttimaan rauhoittavasta idyllistä.

Myös ryhmät ovat tervetulleita alueelle, mutta vierailusta tulee ilmoittaa Stundarsin henkilökunnalle. Tuvat on suljettu kesäsesongin ulkopuolella, kuten myös leikkitilat ja WC:t. Mikäli haluat tilata ohjelmaa tai opastusta ryhmälle, klikka…

Avoinna torstaisin ympäri vuoden Topp

Museossa järjestetään torstaisin syksyllä, talvella ja keväällä  opastuksia ja muuta ohjelmaa klo 12-15, ilmoituksen mukaan. Lähempiä tietoja ohjelmasta löydät kalenteristamme Facebook-sivultamme ja instagram-tililtä. Museotorstaisin vapaa sisäänpääsy.

Tästä näet minkälaista ohjelmaa tapaamme järjestää vuoden aikana.

Päiväkoti- ja kouluryhmille Topp

Keväisin, syksyisin ja joulun aikaan Stundarsissa käy tuhansittain päiväkotilapsia ja koululaisia. Museokylässä voimme järjestää ohjelmaa ryhmän omien tarpeiden mukaan, kiinnostuksen kohteen ja opetussuunnitelman mukaan.Voimme tarjota runsaasti opettavaisia, museopedagogisia aktiviteetteja parhaan kokemuksen saavuttamiseksi lapsille ja nuorille. Alueella voi myös järjestää omaa ohjelmaa. Ystävällisesti ilmoittakaa meille siinä tapauksessa. Lue lisää tarjonnastamme lapsi- ja nuorisoryhmille tästä.

Ryhmille Topp

Stundars on myös suosittu ja inspiroiva ympäristö kokousten, työpaikan tyky- tai tyhy-päivän, kurssien ja muiden ohjelmien järjestämiseen.Halutessanne tarjoilua, aina iltapäiväkahveista kolmen lajin illalliseen, tulee ensin ottaa yhteyttä Ravintola Hemmeriin tai Lyckans Cafe:n tilan varaamiseksi ja menyn päättämiseksi. Stundars voi sitten tarjota laajan ja vähän erilaisen kattauksen ohjelmista, opastuksista, kilpailuista tai kokemuspaketin saadaksenne päivästä mielenkiintoisen ja opettavaisen. Täältä voit lukea tarjonnastamme ryhmille.

Suuremmat tapahtumamme Topp

Joitakin kertoja vuodessa museokylä täyttyy houkuttelevalla sekoituksella iloisista äänistä, kuuluisien hillopossujemme tuoksusta, lepattavista lyhtyjen liekeistä ja taitavien käsien töistä. Vapputapahtuma, Käsityöläispäivät, Leikkipäivä, Syysmarkkinat ja Joulumarkkinat kuuluvat laajalti tunnettuihin tapahtumiin ulkoilmamuseossa. Näiden tapahtumien kokemuksia et todellakaan voi ohtittaa! Kalenterista voit tarkistaa päivämäärät.

Meillä voit maksaa käteisellä, pankkikortilla, MobilePaylla ja Museokortilla. Ryhmät voivat saada laskun.

Löydä tänne Topp

Stundarsintie 5, 65450 Sulva, Mustasaari, Pohjanmaa

Stundarsiin tulo vaatii tavallisesti oman kulkuneuvon, kuten auton tai polkupyörän.

Jos haluaa pyöräillä Vaasasta suosittelemme luonnonkaunista Vasklotin ja Sundomin halki. Sundomin kirkonkylän jälkeen pääsee Sulvantietä pitkin ihailemaan Söderfjärdenin meteoriittikraaterin maisemaa.

Busseja Sulvaan menee harvoin. Lähin bussipysäkki on noin 2 kilometrin päässä, Rantatien varrella. Bussipysäkin nimi on Solf Barkamo.

Stundarsin ulkomuseon kautta menee osa historiallisesta Pyhän Olavin pyhinvaellusreitistä Pohjanmaalla. Tässä voit katsoa kartasta ja lukea lisää pyhinvaellusreitistä.

Stundarsin kesä Topp

Stundars on suuri ulkomuseo Sulvan kylässä Mustasaaren kunnassa, Pohjanmaalla, Suomessa. Museo näyttää millaista ruotsinkielisen Pohjanmaan maaseudulla on ollut aikakaudella 1870–1920, Oravaisten ja Pirttikylän välillä. Museo keskittyy talonpoikaiskulttuuriin, käsityöläisiin, sekä kansakunnan köyhempiin.

Museo on avoinna joka päivä klo 11-16 juhannusmaanantaista 24.6 koulujen alkuun 15.8.

Aukioloaikoina ovet museotupiin, näyttelyihin sekä leikkitiloihin ovat avoinna. Silloin paikalla on asiantuntevaa henkilökuntaa, joka voi kertoa ja näyttää millaista elämä oli Pohjanmaan maaseudulla yli sata vuotta sitten.   

Sisäänpääsy Topp

Aikuiset 8 €
Oppilaat ja eläkeläiset 5 €
Lapset 2-17 år 3 €
Lapset alle 2 v ilmaiseksi

Meillä voi maksaa käteisellä, pankkikortilla, MobilePayllä ja Museokortilla. Ryhmät voivat saada laskun.

Stundarsin kautta voi myös ostaa uuden Museokortin hintaan 79€. Voimassaolevan kortin voi uudistaa hintaan 73€, kun taas vanhentuneen kortin jatko maksaa 79€.

Kun sisäänpääsy on maksettu, saatte tarralapun. Laittakaa tarralappu näkyville vaatteiden päälle, niin saatte päivän aikana mennä edestakaisin museoalueen, kahvilan ja leikkipuiston välillä.

”Jos voisi matkusta ajassa taaksepäin noin 150 vuotta, niin tavallinen Pohjanmaalainen kylä näyttäisi aika samalta kuin Stundarsin ulkomuseo näyttää tänä päivänä.”

Toimintaa ja opastuskierroksia Topp

On paljon jännittävää mitä voi kokea Stundarsissa! Kesäsesongin jokaisena päivänä järjestetään eri toimintaa ja opastettuja kierroksia museokylässä. Näihin osallistuminen kuuluu hintaan.

Saattaa olla että Sepän tuvassa leivotaan ruisleipää tai ulkona pestään pyykkiä vanhanaikaiseen tapaan, tai sitten Lasten nikkariaitta on auki. Myös eläimemme ovat paikalla koko kesän ja jos onnistaa sattuu vierailunne juuri kun on niiden ruokkimisaika.    

Henkilökunta eri tuvissa kertoo mielellään millaista elämä saattoi olla vaarin vaarin aikana. Heidän avullaan saatte myös kokeilla vanhanaikaisia käsitöitä, kuten kuten villan karstausta ja mattojen punontaa.

Opastettujen kierrosten lomassa saatte kuulla enemmän mitä omalaatuinen Parantajaeukko harrasti 150 vuotta sitten, tai miksi maatilallinen mielellään nukkui istuen. Kierrokset kuuluvat sisäänpääsyyn ja alkavat tiettyinä kellonaikoina maitolaiturilta, keskellä museoaluetta.

Katsokaa Kalenterista mitä tapahtuu juuri tänään.

On myös mahdollista varata ihan oma opastettu kierros ryhmällenne. Tästä löydätte eri opastuksia mistä valita, sekä tietoa hinnoistaja yhteydenotosta.

Virkistyksiä ja ostoksia Topp

Kahvila Lyckans Café tarjoaa kevyttä lounasruokaa ja leivonnaisia läheisestä Lyckans Bröd-leipomosta. Myynnissä myös paikallisia elintarvikkeita ja käsityötuotteita.

Ravintola Hemmer on tilausravintola, missä on vuosien saatossa järjestetty monta ikimuistoista juhlaa sekä opettavaisia kursseja, seminaareja ja TYKY-päiviä.  Ravintola sijaitsee suomenruotsalaisen runoilija Jarl Hemmerin lapsuudenkodissa, joka on siirretty Stundarsiin Vaasasta. Muistihuone on avoinna eri tapahtumien aikana ja museon aukioloaikoina. Ravintolan kotisivun kautta voitte tilata kaikkea lounaasta kolmenaterian hääillalliselle, omalle juhlapäivälle.

Tässä voitte lukea lisää ehdotuksia vierailuanne varten Stundarsiin.

Nähtävyydet lähistöllä Topp