Öppet idag kl. 11—16
Välkommen!
Search
Close this search box.
Meny
HemAktuelltÅrets Gunnar 2022

Årets Gunnar 2022

Projektledare Heidi Hummelstedt är Årets Gunnar 2022!

Projektledare Heidi Hummelstedt vid KulturÖsterbotten är Årets Gunnar 2022. Hummelstedt verkar i museigrundaren Gunnar Rosenholms anda genom att väcka intresset för vår österbottniska historia och göra den tillgänglig för alla åldrar.

När folkskolläraren och museimannen Gunnar Rosenholm skrev Solf sockens historia I år 1965 var den på många sätt banbrytande. Den var lättläst, medryckande och rikt illustrerad. Många gånger använde sig Gunnar av vanliga människors berättelser och satte in dem i ett större sammanhang.

Årets mottagare av utmärkelsen Årets Gunnar har en spännande koppling till Gunnar Rosenholm genom att hon år skrev sin pro gradu om hans arbete och har intervjuat honom om hans drivkrafter bakom grundandet av Stundars. Heidi Hummelstedt har under åren jobbat i flera museipedagogiska och lokalhistoriska projekt och i dem presenterat österbottnisk historia på ett lättfattligt och medryckande sätt via nya format och media. Projekten har på ett föredömligt sätt engagerat såväl invånare som experter och kulturarvsorganisationer i Österbottens alla 14 tvåspråkiga kommuner. Som resultat kan ses exempelvis lärarhandledningar, webbutställningar, filmer och poddar. Inom projekt Medeltiden 3.0 tas steget över till AR-applikationer och spelutveckling.

Vasabon Heidi Hummelstedt är fil.mag i etnologi från Åbo Akademi och har studerat Museum studies vid University of Leicester, England. Hon arbetar som projektledare vid KulturÖsterbotten som är en del av samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. Hon har även arbetat vid Österbottens museum och Vasa landsarkiv.

Utmärkelsen Årets Gunnar delades för första gången ut 2012 i samband med 100-årsjubileet av museigrundaren Gunnar Rosenholms (1912-1999) födelse. Priset ges till en person, grupp eller organisation för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda. Anda kan fritt översättas som en insats inom byggnadsvård, hantverk, museipedagogik eller bildkonst.