Museet har öppet enligt överenskommelse
Meny
HemSamlingarVitbroderi

Vitbroderi

Under senare delen av 1800-talet var broderi en populär sysselsättning hos borgerskapets kvinnor och många nya tekniker och mönster lanserades. Vitbroderi är ett broderi som utförs med vitt garn på vitt underlag med olika sorts broderitekniker.

Stundars har åtskilliga vitbroderitextilier i sina samlingar, t.ex. dukar, bäddtextilier och handdukstäckare. Vitbroderiet får här representeras av en långsmal liten bordduk med oregelbunden form som är 84 cm lång och 36,5 cm bred. Som botten har använts vitt linnetyg och mönstret har sytts med vitt brodergarn.

Duken har sytts i en teknik som kallas engelskt broderi, en teknik som ursprungligen lanserades i Storbritannien på 1800-talet. Dukens broderi är sytt efter en i förväg uppritad mönsterteckning och är sammansatt av små hål och klumpsöm.  Ytorna som broderats har först fyllts med täta små tråckelstygn som sedan sytts över med plattsöm för att få en tydlig reliefverkan. Hålen som bildar broderiets mönster binds samman av slingor i stjälkstygn. Löparen är kantad med uddar i langettsöm. Den är sannolikt broderad på 1930-talet av en okänd brodös.

Vitbroderi blev populärt på den österbottniska landsbygden under 1900-talets första årtionden allteftersom nya inredningsideal vann insteg i stugorna. Till den nya stilen hörde att rummen skulle dekoreras med många små dukar, handdukstäckare och väggbonader mm. I början av 1900-talet började man även bädda sängarna med överlakan vars övre kant veks ut över täcket och lämnades synlig. Den nya typen av lakan inspirerade de österbottniska landsbygdskvinnorna till avancerade broderier, oftast i vitt på vitt med eller utan hål.