Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny
HemAktuelltTemadag på Stundars: Historiska landskap

Temadag på Stundars: Historiska landskap

Temadag på Stundars: Historiska landskap, Torsdag 21.7 kl. 11-16

Under temadagen om ”Historiska landskap” bekantar vi oss med hur vår miljö har förändrats och vilken inverkan människan har haft i landskapet.

I programmet finns bland annat en landskapsguidning och en trädgårdsguidning till Stundars bostadsområde. Solf sockenmagasin i centrum av byn är också öppen denna dag. I sockenmagasinet kan man bekanta sig med bland annat gamla jordbruks- och textilredskap. På torsdag har ni även den sällsynta chansen att gå upp i Solf kyrkas klockstapel och studera bylandskapet och omgivningen från ovan!

Under trädgårdsrundturen guidas ni av trädgårdsmästare Kaj Löfvik och under hans ledning kan ni bekanta er med de traditionella växterna och med en av trädgårdarna på Stundars bostadsområde. Under Landkapsguidningen går vi från Stundars museiområde mot Solf kyrka. Vi ser på omgivningarna och landskapet och hur det har förändrats under århundradena och hur människans påverkan lämnat spår. Landkapsguidningen avslutas i Solf sockenmagsin där besökarna på egen hand får se på utställningen om landbygdskultur med maskiner och föremål från vardagslivet. Möjlighet finns också för besök i kyrkans klocktorn där man får överblick över landskapet.

Trädgårdsguidningen och Landkapsguidningen startar från biljettkiosken. Guidningarna ingår i normala inträdesavgiften. Sockenmagasinet och klockstapeln är öppna för alla intresserade kl 12-15 (inget inträde). På plats finns Stundars guide. För barnen finns en tävling med möjlighet att vinna ett litet pris. 

Såväl sockenmagasinet som klockstapeln är dessvärre inte anpassade för personer med begränsad rörelseförmåga. I klockstapeln finns gamla och branta, men välhållna trappor av trä. Besökarna klättrar upp i klockstapeln på egen risk och vi uppmanar alla att vara försiktiga när ni befinner er i klockstapeln. Upp till sockenmagasinets dörr leder några trappsteg och trösklarna i första våningen är höga mellan plankgolven. Upp till andra våningen leder en stadig, men något brant trappa.

Program
12.00-15.00 Solf sockenmagasin och kyrkas klockstapel öppen
12:00 Landskapsguidning (på finska), tidsåtgång knappt 1h, guide Stundars byggnadsvårdare Saana Lind
13:00 Trädgårdsguidning (på svenska), tidsåtgång knappt 1h, guide trädgårdsmästare Kaj Löfvik
14:00 Landskapsguidning (på svenska), tidsåtgång knappt 1h, trädgårdsmästare Maria Blomberg
15:00 Trädgårdsguidning (på finska), tidsåtgång knappt 1h, guide trädgårdsmästare Kaj Löfvik