Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny
HemSamlingarStövelläst till ”jazzare”

Stövelläst till ”jazzare”

Lästen är helt tillverkad i trä och består av tre separata delar. Den är tillverkad av en stock som är ca 12,5 cm i diameter och ca 43 cm lång. Stocken har kluvits i två halvor på längden, och den smalnar av något mot ena änden. I den smalare änden har det skurits in kraftiga liggande rombformade skåror i bägge halvorna. Lästens tredje del är ett platt bräde som är lika långt och brett som stockhalvorna, men har dessutom ett smalt handtag i den bredare änden.  I brädets smalare ända har det skurits ut jack i kanterna.

Stövellästen har använts av en skomakare då han tillverkat skaften till läderstövlar s.k. ”jazzare”. Herrstövlar med skaft som var veckade nertill kallades allmänt ”jazzare”.  Jazzarna var läderstövlar med trubbig tå och lädersula., en stövelmodell som var vanlig under 1920 – 50-talen. Då skomakaren skulle tillverka stövelskaften, sydde han först i hop baksömmen så att lädret bildade en cylinder. Lädret blöttes så att det blev mjukt och töjbart, sedan placerades de båda lästhalvorna i skaftet, det handtagsförsedda brädet fungerade som en kil som trycktes in mellan lästhalvorna och fixerade dem i skaftet. Då lädret torkade, bildades bestående veck nertill på skaften efter de rombformade skårorna i lästen.

Stövlarna har fått sitt namn efter jazzmusiken, som blev populär i Finland under 1920-talet. Till en början avsåg ”jazzare” ett slags lättare stövlar i vilka man kunde dansa tidens modedanser. Jazzarnas storhetstid som vardagsstövlar för inföll årtiondena efter andra världskriget. Tillsammans med jazzarna bar männen ett slags stövel – eller ridbyxor ”påsabyxor”, byxor vars ben var mycket smala nertill, men ovanför knät vidgades kraftigt.  Jazzarna kallas ibland också för chaufförsstövlar eller dragspelsstövlar p.g.a. att stövlarnas veck liknar bälgen på ett dragspel.

Stövellästen har donerats till Stundars av skomakaren Arne Laingren (född 1925 – död 2006). Arne var född och bosatt i Solf, men han hade sin skomakarverkstad i Vasa. Arnes far, August Laingren (född 1880 – död 1953) född i Laihela, var också skomakare till yrket.  August hade köpt stövellästen av en gammal skomakare i Laihela eller Storkyro.

Text: Annika Harjula-Eriksson