Museet har öppet enligt överenskommelse
Meny
HemreceptRågbrödet

Rågbrödet

Under Stundars hantverkardagar är det möjligt att fynda hantverksprodukter. Någon beundrar de glänsande produkterna i garvat fiskskinn. Två tanter diskuterar högljutt huruvida skosulorna i säv kunde vara en bra present till gubbarna där hemma, medan en tredje tant kastar lystna blickar på fågelbrädet av vide. En man kliver ut från bleckplåtsslagarens stuga med en glänsande rågbrödsform i handen. Här skall hem och bakas rågbröd!

Rågbröd Topp

5 kkp ljummet vatten
50 g jäst
3 msk olja
2 tsk salt
5 kkp vetemjöl 1 kkp ≈ 1,5 dl
6 kkp rågmjöl

1. Värm ugnen till 200 grader
2. Smula ner jästen i vattnet
3. Tillsätt olja, salt och mjöl (först rågmjölet, därefter vetemjölet)
4. Jäs i 30 minuter
5. Baka ut till 4 st. runda bröd
6. Jäs i 10 minuter
7. Grädda i ca 10 minuter
8. Ät och njut!

Text: Maria Österåker i Stundars-boken från 2013