Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny
HemAktuelltMuseitorsdagar med varmprat i Smedens stuga

Museitorsdagar med varmprat i Smedens stuga

‘Varmprat’ kring historia ordnas tills vidare varje torsdag från och med 10.3 2022 i Smedens stuga på Stundars. Vi har valt att tala om ‘varmprat’ av flera olika orsaker. En orsak är att Smedens stuga står varm varje torsdag. En annan orsak är att vi vill ge tid till dialog. Alla har en egen historia och skall få tid att berätta den, att bli bekräftad. Få tid, ge tid. Det är bara att droppa in mellan klockan 12 och 15. Torsdagsvärd är projektledare Karl David Långbacka och också övriga ur Stundars personal kommer att medverka varje gång.

Vi håller elden brinnande i vråspisen och bjuder på kaffe och saft. Kanske något hembakt därtill vid något tillfälle? Alla åldrar är välkomna. Vi pratar svenska, finska och engelska. Fritt inträde. Vi vill prata historia och göra historia tillsammans med er!

Vi kan även prata om några av de teman vi plockat ur nationella och internationella kalendrar för den aktuella veckan, allt från kvinnodagen och barnboksdagen till internationella våffeldagen då vi bjuder på nygräddade våfflor.

Här är listan på teman och några punkter som beskriver innehållet:

Kvinnodagen 10.3
Historisk bakgrund, steg mot jämlikhet. Föremål: Högfors                                                                                     

Vattendagen 17.3
Stundarsfilm om vatten (svensk och finsk) som grund. Föremål: tvättkommod

Våffeldagen 24.3
Vilka sötsaker /efterrätter / bakverk fanns att tillgå? Föremål: Karameller från lanthandeln. Inslag: Klara, 11 år, i tidsenlig klädsel, gräddar/serverar våfflor i modern stil.

Barnboksdagen 31.3
Föremål: Boken om Vårt Land etc. Motsvarande böcker på finska. Historiesyn i dessa? Prat om idiom och hur barn uppfattar dem. Besök i byskolan.

Världshälsodagen 7.4
Sjukt bra tema. Hälsa och sjukdom förr. Ergonomi, alkohol, pandemier. Folktro och vidskepelse. Föremål: Koppjärn och lavemangspruta.                                            

Påskveckan 14.4
Inslag: påskpynt, äggmålning och tillredning av memma.                                                          

Tavlorna på väggen 21.4
Vilka tavlor fanns, olika typer? Porträtt, rysstavlor, emigrantfoton. Föreläsning: Våra tsarer. Gästkonstnär Matilda Enegren medverkar. Föremål: Nikolaj II                                     

Veterandagen 28.4
Soldattorpet, guidning.