Öppet idag kl. 11—16
Välkommen!
Search
Close this search box.
Meny
HemAktuelltMikaela och Paula är Årets Gunnar 2021

Mikaela och Paula är Årets Gunnar 2021

Årets Gunnar 2021 är författarna Mikaela Nykvist, Korsholm och Paula Nivukoski, Laihela. Författarna verkar i museigrundaren Gunnar Rosenholms anda genom att väcka intresset för den lokala historien och göra den tillgänglig för en bredare allmänhet genom sina böcker. Museigrundaren Gunnar Rosenholm skrev på sin tid otaliga artiklar men även flera lokalhistoriska verk; han var en målinriktad folkbildare som tyckte att historieskrivning skall vara medryckande och utgå från vanliga människors berättelser. Årets ”dubbelgunnar” är båda prisbelönta för att de uppmärksammar och främjar den lokala kulturen, identiteten och historien.

Författaren Mikaela Nykvist har utifrån branden i Gamla Vasa år 1852 skapat Runsorserien med böckerna Rök i fjärran (2017), Förändrad och bränd (2018), Mellan is och aska (2019) och Av styrka mot ljus (2021) där hon följer några familjer genom deras öden och äventyr. Serien ges ut som e- och ljudböcker av svenska förlag, den fjärde boken blir färdig i februari. Serien ges även ut på finska. Våren 2022 utkommer Allt handlar om barnen – Kerstins bok, även den en historisk roman. I bakfickan finns även ett kontrakt med Saga Egmont om en ny historisk romanserie som utspelar sig i Vasa. I synnerhet under sommarhalvåret styr Mikaela ofta stegen till Stundars, vandrar omkring och bara insuper miljön, hälsar på djuren eller sitter på en bänk och läser. Det händer även att hon är med på olika arrangemang och guidningar eller står och granskar några detaljer på någon byggnad för att lära sig mer. Mikaela Nykvist bor i Solf och arbetar som utvecklingschef.

Författaren Paula Nivukoskis debutroman Nopeasti piirretyt pilvet (2019) berättar om amerikaänkan Liisas mödosamma liv i 1920-talets Storkyro. Mainingin varjo (2020) är också den en historisk roman som utspelar sig vid den österbottniska kusttrakten vid förra sekelskiftet. Vid sidan av dessa har Paula Nivukoski gett ut tre barn- och ungdomsböcker på finska där hennes ordkonst ackompanjeras av Tove Janssons originalteckningar. För närvarande skriver hon på sin tredje roman. För Paula Nivukoski, som jobbat på Stundars som guide, är Stundars en källa till inspiration och levande fakta för historia. Hon har till o med lånat miljön från Lanthandeln till butiken i Nopeasti piirretyt pilvet. Dessutom har Kloka gummans stuga gett inspiration för en viktig person i boken. Paula Nivukoski brukar också medverka på Stundars hantverkardagar med högläsning och att skriva maskin på en Remington från 1930-talet. Paula Nivukoski är utbildad lärare och bor i Laihela.

Utmärkelsen Årets Gunnar delades för första gången ut 2012 i samband med 100-årsjubileet av museigrundaren Gunnar Rosenholms (1912-1999) födelse. Priset ges till en person, grupp eller organisation för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda. Anda kan fritt översättas som en insats inom byggnadsvård, hantverk, museipedagogik eller bildkonst.

År 2012 koordinator Annina Ylikoski, barnkulturnätverket BARK/Österbottens förbund
År 2013 hembygdsforskaren Bengt Brors, Solf
År 2014 konstvetaren och överintendent Berndt Arell, Sveriges Nationalmuseum
År 2015 byggnadsvårdarna Andrea och Eddie Österåker, Västerhankmo
År 2016 hantverkaren, spinnarmästaren och bloggaren Barbro Heikinmatti, Vörå
År 2017 Malax Veterantraktorförening rf, Malax
År 2018 fotograf Gunnar Bäckman, Vasa
År 2019 inredningssnickaren och björköskåpsexperten Jarl Nystrand, Björköby
År 2020 Sundom bygdeförening rf, Sundom