Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny
HemAktuelltFotograf Gunnar Bäckman är Årets Gunnar 2018

Fotograf Gunnar Bäckman är Årets Gunnar 2018

Fotograf Gunnar Bäckman är Årets Gunnar 2018!
Utmärkelsen ges för Gunnar Bäckmans långvariga kulturgärning att i bild dokumentera och lyfta fram vår kulturmiljö och särskilt den österbottniska textiltraditionen. 
Till exempel i boken ”Tröjor och andra plagg” (2018) har Gunnar Bäckman avbildat textilierna mot en fond av österbottniska byggnader och naturlandskap. På ett finstilt sätt visar Bäckman hur det i våra traditionella österbottniska textilier, byggnader och naturlandskap finns liknande geometriska mönster och samma färgvärld. På så sätt placerar Bäckman textilierna i en större kontext vars gemensamma nämnare är det österbottniska kulturarvet.

Sommaren 2018 höll Gunnar Bäckman en våtplåtsporträttstudio och fotoutställning i Rians så kallade Stundars Tintype Gallery.

Utmärkelsen Årets Gunnar delades för första gången ut 2012 i samband med 100-årsjubileet av museigrundaren Gunnar Rosenholms (1912-1999) födelse. Priset ges till en person, grupp eller organisation för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda. Anda kan fritt översättas som en insats inom byggnadsvård, hantverk, museipedagogik eller bildkonst.

År 2012 koordinator Annina Ylikoski, barnkulturnätverket BARK/Österbottens förbund
År 2013 hembygdsforskaren Bengt Brors, Solf
År 2014 konstvetaren och överintendent Berndt Arell, Sveriges Nationalmuseum
År 2015 byggnadsvårdarna Andrea och Eddie Österåker, Västerhankmo
År 2016 hantverkaren, spinnarmästaren och bloggaren Barbro Heikinmatti, Vörå
År 2017 Malax Veterantraktorförening rf, Malax