Museo on avoinna sopimuksen mukaan
Meny

Museokokoelmat

I Stundars museistugor, lager och arkiv finns långt över 10.000 föremål, huvudsakligen från tidsperioden 1870-1920. Dessa kan delvis indelas i olika samlingar. Till exempel kan hela Tryckerimuseets inredning ses som en museisamling, men även alla textilier i Stundars ägo bildar tillsammans en samling. På ett friluftsmuseum som Stundars är även byggnaderna värdefulla museiföremål i sig, och de 72 husen på området utgör också en samling.

Jos esineet osasivat puhua Topp

”Stundarsissa kerrottaisiin monet monituiset mielenkiintoiset tarinat. Mutta ne seisovat mykkinä ja pyytävät meitä ottamaan itse selvää niiden kertomuksista. Siinä astuvat kuvaan Stundarsin esinetutkijat ja museopedagogit. He pyrkivät työssään jatkuvasti auttamaan vanhoja esineitä alkuun, saamaan ne puhumaan samalla, kun he haluavat antaa meille kävijöille kuuntelemisen taitoa.

Useimmat Stundarsin esineistä ovat olleet käytössä ruotsinkielisellä Pohjanmaalla kaudella 1870-1920. Ne voivat olla alkujaan peräisin aiemmalta vuosiluvulta, mutta ovat olleet aktiivisessa käytössä yllä mainittuna kautena. Näytteillä olevien esineiden tarkoituksena on kuvata meille 1800-luvun lopun kyläyhteisöä eri yhteiskuntaluokkien, ammatteineen ja kiinnostuksen kohteineen. 1970-luvulla Stundarsia rakennettaessa monet museoesineet ja ympäristöt olivat kävijöille hyvinkin tuttuja. Vielä nykyäänkin Stundars saattaa tuntua aivan kotoisalta ja tutulta vanhan tädin tai sedän silmin. Heille esineiden tunnistaminen on sen sijaan tärkeä osa elämystä. Se mikä vanhemmalle väelle on nostalgista ja tuttua, on sitä vastoin monille nykyajan nuorille lähes eksoottista. Sen vuoksi henkilökunnan on jatkuvasti muistettava, että jos nykypäivän nuorten halutaan kiinnostuvan museosta ja niistä tarinoista, joita henkilökunta haluaa heille välittää, lähestymistavan on oltava erilainen. Esineiden näyttämisen lisäksi on kerrottava tarinoita, synnytettävä tunteita ja herätettävä uteliaisuutta.

Stundarsin runsaan 10 000 esineiden luettelointi on tässä työssä tärkeää. Esineestä haetaan luetteloinnissa mahdollisimman paljon tietoa. Mistä se tulee? Kuka sen on lahjoittanut? Mitä kertomuksia kyseiseen esineeseen voidaan liittää? Ikä, käyttö, nimitys, ulkomuoto? Kaikki tiedot kootaan tietokantaan, ja tavoitteena on, että Stundarsin kulttuuriperintö olisi paitsi meidän kävijöiden myös kenen tahansa saatavilla riippumatta siitä, missäpäin maailmaa hän on. Ja niin osaaminen siirtyy sukupolvelta toiselle.

Niin Stundarsin esineillä on onni matkassaan. Niillä on joku, joka välittää ja antaa niille äänen. Ne saavat olla näytteillä katseltavina ja ihailtavina luomassa muistoja.”

Teksti: Maria Österåker kirjassa Stundars vuodelta 2013

MuseumPlus
Pohjalainen talonpoikaistalo
Sulvan pitäjänmakasiini
Maalaiskauppa, postikonttori ja kauppiaan koti
Kyläkoulu
Keltavalimo
Hemmerin talo
Kirjapainomuseo
Tekstiilikokoelma
Taidekokoelma