Avoinna tänään klo 11—16
Tervetuloa!
Search
Close this search box.
Meny

Ennen vierailua

”Monet muistavat Stundarsin suosituista Stundarsin Kalaaseista ja Teatteri Stundarsista, missä esitettiin Astrid Lindgrenin näytelmiä sekä suomeksi että ruotsiksi. Tänään Stundars tunnetaan hillopossuista, markkinoista, käsityöläis- ja teemapäivistä sekä -ehkä ennenkaikkea- paikkana, missä lasten mielikuvitus virtaa ja aikuinen sielu saa rauhan tuoksujen ja värien keskellä. Missä nykyaika kohtaa historian vanhojen rakennusten ja esineiden, leikkipaikkojen ja kulttuurimaiseman  muodossa.”

Karl David Långbacka kirjassa ”Stugornas Stundars” vuodelta 2023.
 

Ole hyvä ja käy sisään tupiin Topp

Kesän aukioloaikoina ovat museokylän useimpien talojen ulko-ovet avoinna, joten voit katsoa sisään ja nähdä kuinka ennen aikaan elettiin. Moneen taloon voit myös astua sisään ja katsella ympärillesi. Ajanmukaisiin asuihin pukeutunut henkilökuntamme kertoo mielellään, mikäli sinulla on kysyttävää ja tasatunnein alkavat opastetut kiertokäynnit, jolloin kerromme monin eri tavoin elämästä pohjalaisella maaseudulla enemmän kuin sata vuotta sitten. Nämä opastetut kiertokäynnit sisältyvät pääsymaksuun ja niitä suositellaan lämpimästi.

Stundars on kuin jännittävä kirja menneistä ajoista. Jos omin päin kiertelee katselemassa taloja, on kuin katselisi kirjan kauniita kuvia, mutta vain opas voi lukea tekstit.”

Täältä voit lukea kesän opastusten kellonajat ja teemat. Voit myös varata jonkun erikoisopastuksistamme itsellesi ja/tai ryhmällesi. Täältä näet valintamahdollisuudet, hinnat ja yhteystiedot.

Täältä löydät hinnat.  Kun sisäänpääsy on maksettu, saat tarralapun.  Kiinnitä se näkyvään paikkaan, niin voit vapaasti liikkua päivän ajan museoalueella, kahviossa ja leikkipuistossa. Meillä voit maksaa käteisellä, pankkikortilla, MobilePay:lla ja Museokortilla. Ryhmät voivat saada laskun.

Kartalta voit kuunnella, nähdä ja lukea lisää rakennuksista. Aukioloaikana on 22 rakennusta avoinna katselemiseen tai astumaan sisään. Lisäksi 4 leikkipaikkaa, 3 taidenäyttelyä ja eläintarha.

Katsoa saa, ei koskea.

Stundarsissa noudatamme museoetikettiä, emme juokse sisätiloissa, emmekä häiritse heitä, jotka haluavat nauttia ilmapiiristä. Jos vierailijamme ottaisivat tavaroita tai huonekaluja sisään museorakennuksiin, tulisivat historialliset esineet pian likaisiksi ja rikkoontuisivat. Monet esineet ovat yli sata vuotta vanhoja ja korvaamattomia. Sisustus tai rakennukset eivät ole kiipeilytelineitä. Aikuiset ovat vastuussa siitä, että lapset eivät loukkaa itseään tai riko mitään. Sen sijaan saavat lapset ja lapsenmieliset leikkiä sydämen kyllyydestä inspiroivissa leikkipaikoissa ja leikkipuistossa. Ne ovat avoinna kesäsesongin  ja museokylän suurempien tilaisuuksien aikana.

”Stundars on todella mukava paikka! Ihanaa, että lapsille löytyy leikkitupia, tosi hyvä idea! Ensin saa tutustua autenttisiin tiloihin ja sitten saa leikkiä.” 

Pikkulapsen isä

Pysäköinti Topp

Stundarsin ulkoilmamuseosta löytyy ilmainen pysäköintialue autoille ja linja-autoille.Sisäänpääsyn läheltä löytyvät polkupyörätelineet. Suurempien tilaisuuksen aikana pysäköintitilaa löytyy myös Sulvantien toiselta puolelta. Noudata silloin pysäköinninvahtien opastusta onnettemuuksien ja väärinpysäköinnin välttämiseksi.

Valokuvaaminen Topp

Toki, saat mieluusti ottaa kuvia Stundarsissa, niin sisällä kuin ulkona. Miljöö on valtavan kaunis ja inspiroiva ja kaikkien meidän kulttuuriperintömme. Voit myös istua tekemään luonnoksia, piirtämään tai maalaamaan.

Koska Stundars on yleinen tila, kuvaamiselle ei tarvitse pyytää lupaa etäämmällä olevilta muilta vierailijoilta. Mutta lähikuviin on kohteliasta pyytää kuvattavan lupa. Henkilökunnalla on myös tapana asettua kuvattavaksi. Lapsilta ja nuorilta ei saa ottaa valokuvia ilman vanhempien lupa. Jos haluat  ottaa esimerkiksi hääkuviasi Stundarsissa, on hyvä ottaa etukäteen yhteyttä, niin voimme olla avuksi koskien yksityiskohtia.

Olemme iloisia, jos käytät #stundars sosiaalisissa medioissa ja internetissä.

Henkilökunta ottaa sinut vastaan Topp

Askarruttaako jokin, kysy henkilökunnalta! He auttavat mielellään niin historiallisissa kysymyksissä kuin käytännön asioissakin. Stundarsissa työskentelee 6 henkilöä kokopäiväisesti ympäri vuoden,  lisäksi kesäisin työskentelee   n. 10 henkilöä oppaina ja alueen kunnossapidossa. Stundarsin henkilökunnan tunnistat parhaiten heidän käyttämistään vanhanajan vaatteista, kuten pitkästä hameesta ja huivista tai liivistä ja kipparinlakista. Myös perinteiset käsityöläiset ovat pukeutuneet vanhanajan vaatteisiin, kun he joinakin kesäpäivinä työskentelevät museotalojen ulkopuolella tai sisällä rakennuksissa. Henkilökunta, joka työskentelee museoesineiden, rakennusten parissa tai viheralueella ovat pukeutuneet punaiseen t-paitaan tai muuhun Stundars-logolla varustettuun työasuun.

” Oli kivaa, kun talonpoikaistalossa oli henkilö, joka osasi kertoa vähän. Silloin oppi jotain uutta, kuten esimerkiksi sen, miksi kynnykset ovat niin korkeita ja sellaista”

Nuori

Saavutettavuus Topp

Haluatko tietää, kuinka eri tavoin Stundars on saavutettava vierailijoillemme? Tältä sivulta voit lukea lisää. Kerromme myös mm kuvailutulkkauksesta, Stundars allergisille ja pysäköintimahdollisuuksista.

Tervetuloa myös aukioloaikojen ulkopuolella Topp

Kesäsesongin aukioloaikojen ulkopuolella saat vapaasti kuljeskella museokylän rauhoittavassa idyllissä. Rakennukset ovat kiinni, kuten WC:tkin, eikä henkilökuntaa ole saatavissa kertomaan museosta. Ystävällisesti käytä polkuja ja osoita kunnioitusta historiallista ympäristöä kohtaan. Istahda mielellään hetkeksi penkille nauttimaan luonnosta ja nostalgisesta ympäristöstä. Stundars on myös hyvä paikka ottaa taukoa digitaalisesta maailmasta ja loistava rauhoittumisen paikka.

Alueella on videovalvonta.

Koirat ovat tervetulleita Topp

Talutushihnassa kiinni olevat koirat ovat tervetulleita alueelle (mutta eivät rakennuksiin) ja lähimmät roskikset koiranjätöspusseille ovat aina lähellä. Avustuskoirat saavat tulla sisään museorakennuksiin.

Picknick nurmikolla tai makuelämys Cirkas cafessa Topp

Saat mielellään ottaa mukaan omat eväät ja nauttia niistä picknick-pöydän äärellä tai levittää huovan nurmikolle.Stundars ei ole kuitenkaan yleinen puisto ja toivommekin kaikkien vierailijoiden saavan nauttia rauhasta, luonnosta ja historian havinasta.

”Tämä on niin mukava miljöö. Täällä sielu rauhoittuu.”

Vanhempi rouva

Grillaaminen tai avotulen teko alueella on kielletty. Kuivat, vanhat puurakennukset ovat yhtä uniikkeja kuin helposti syttyviäkin. Ethän tupakoi alueella! Erillinen tupakointiruutu löytyy ison pysäköintialuuen vierestä.

Cirkas cafessa voit aukioloaikoina nauttia mm. vanhanajan karamelleista ja ruokaisista salaateista – hyvällä onnella voit saada vohveleita juuri sinä päivänä kun tulet Stundarsiin.

Hemmerin talo on tilausravintola, missä järjestetään ikimuistoisia juhlia ja mielenkiintoisia seminaareja. Joidenkin suurempien tilaisuuksien aikana voi täällä saada maistaa perinteistä klimppisoppaa, joka entisaikaan oli seudun juhlaruokaa.

Suurempien tilaisuuksien aikana voit lisäksi nauttia kerrassaan mainiosta makuelämyksestä: ”Stundarsin hillopossut”, ne tarjoillaan lämpiminä suoraan museokylän leipomosta.

”Ihana paikka! Täällä voi viettää koko päivän! Fantastista!”

Keski-ikäinen nainen

Stundarsin eläintarha Topp

Kesäisin Stundarsin Harmaassa kylässä asuu vuohia, kaniineja ja kanoja. Käy mielellään tervehtimässä niitä ja juttelemassa niille, mutta älä juokse äläkä kilju niiden kodissa.  Myös koirat hermostuttavat eläimiä, joten jätäthän koirasi odottamaan eläintarhan ulkopuolelle. Valitettavasti Stundarsin eläimiä ei saa syöttää. Niiden vatsat voivat tulla tosi kipeiksi liiasta tai vääränlaisesta ruoasta. Kesän aikana järjestetään joka viikko useita opastettuja kiertokäyntejä, jolloin saat auttaa eläintenhoitajaa huolehtimaan eläimistä.

Kanslia Topp

Jos sinulla on asiaa henkilökunnalle, tulee sinun sopia tapaamisesta henkilön kanssa konttoriaikana. Konttoritilojamme sijaitsee useassa rakennuksessa ja Stundars on laaja työpaikka. Täältä löytyvät henkilökuntamme yhteystiedot.

Stugornas Stundars – juhlakirja yhdistyksen 50-vuotisjuhlan yhteydessä Topp

”Stugornas Stundars”:n kautta voit tutustua aikaan, jolloin ulkoilmamuseon museorakennukset vielä olivat alkuperäisillä paikoillaan, lukea talojen asukkaista ja kuinka rakennukset tulivat Stundarsiin. Kirjan voi ostaa keltaisesta lippu- infokioskista Koppin ja Cirkas cafesta ja tilata osoitteesta info@stundars.fi. Stugornas Stundars on ruotsinkielinen.