Museo on avoinna sopimuksen mukaan
Search
Close this search box.
Meny

Stundarsin ystävät

Talkooväki Topp

Sanotaan että talkooväki on sukupuuttoon kuoleva laji. Että meillä, nykypäivän ihmisillä, ei ole enää aikaa sitoutua aatteellisesti. Että meillä on liian paljon tekemistä oman itsemme ja elämämme kanssa.

Aivan kuten jokainen aatteellinen yhdistys myös Stundars on ollut ja on edelleen riippuvainen ihmisistä, jotka auttavat tarvittaessa, Jotka keittävät klimppisopan, jotka naulaavat pärekaton, jotka tarjoilevat kahvia tai ohjaavat autot pysäköintipaikalle. Ja aivan kuten jokaisessa talkoovoimasta riippuvaisesta yhdistyksessä ja järjestössä, haasteena on mistä löytää uuden ajan talkoomiehet ja -naiset. 1970-luvulla ihmiset uhrasivat yhdistykselle aikaansa viikko viikon jälkeen. Enää ei ole niin. Nykyään useimmat talkoolaiset tulevat johonkin yksittäiseen tilaisuuteen kesän kuluessa. Vaikka kotisivujen lomake, jolla voi ilmoittautua talkootöihin, jääkin usein käyttämättä, Stundars katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin. On sydäntä lämmittävää huomata, miten talkooväki asettuu tueksi, kun apua tarvitaan. Ei samoin kuin ennen, mutta mikä oikeastaan on samoin?

Jatkuvasti kuitenkin mietitään sitä, mitä talkootyön arvoja pitäisi tuoda esiin, jotta talkoot säilyisivät edelleen varteenotettavana voimavarana. Kaksi uskollista talkoolaista, Håkan Hyöty ja Margit Syring miettivät hetken, kun heiltä kysyy, mikä saa heidät lupamaan apunsa vuosi vuoden jälkeen, He toteavat kiertelemättä, että heidän mielestä niin kuuluu tehdä. Että he eivät pysty kieltäytymään, Että he eivät pääse pälkähästä. Mutta sitten paljastuu, että talkootyö onkin hauskempaa kuin miltä se ensin kuulostaa. – On aina kivaa tehdä asioita yhdessä. Olemme saaneet talkoolaisista monta uutta ystävää. Ja sitten näemme monia tuttavia, kun kävijät saapuvat. Melkein kuin kävisi kirkossa. Kun ihmiset tulevat tänne Stundarsiin, heillä ei ole kiire. Silloin heillä on aikaa jutella. Ja toki katselemme ylpeinä tätä Stundarsin aluetta tietäen, että olemme olleet yhtenä rattaana sen rakentamisessa, että saamme ja olemme saaneet olla mukana. Tavallaan Stundars on osa meitä samalla tavoin kuin me olemme osa Stundarsia.

” Ja kesken kaiken olin keittämässä punamultaa. Minä, joka en koskaan ole ollut mikään kokki!”

Uno Sand

Palatkaamme siihen, millä talkootyöt saataisiin nostetuksi jälleen suosioon. Sillä samalla kun toteamme, että meillä on nykyään täysin tekeminen omassa elämässämme, nykyihminen on myös etsijä. Etsijä joka hakee yhteisöä johon kuulua. Etsijä joka hakee yhteenkuuluvuutta muihin ihmisiin. Omaa paikkaa muiden joukossa. Ryhmää jossa olla, vaikka vain hetkenkin. Ja ehkä tämä onkin juuri se, millä houkutella uutta talkooväkeä apuun; yhteenkuuluvuus, nauru, uudet tuttavuudet. Aivan samat asiat jotka ovat olleet ja edelleen ovat tärkeitä Håkanille, Margitille ja Stundarsin kaikille muille talkoolaisille. Siksi on tärkeää ehtiä jutella ja seurustella. Talkootöiden ollessa kiihkeimmillään on harvoin aikaa vaihtaa montaa sanaa toisten kanssa, mutta kesän kallistuessa lopuilleen Stundars järjestää joka vuosi talkookahvit, joissa ei tunneta stressiä eikä kiirettä. Siellä nauretaan ja jutellaan. Siellä ehditään selvittää sukulaissuhteet juurta jaksaen, mikä on totisesti tärkeää Pohjanmaalla, Siellä ehditään käydä läpi syntymät, kuolemat ja taudit.  Siellä ehditään oleskella toistensa seurassa sanan varsinaisessa merkityksessä. Ja silloin sitä ajattelee, voi kuinka hauskaa on tehdä asioita yhdessä!

Teksti: Maria Österåker Stundarsboken-kirjassa vuodelta 2013

Stundars ry Topp

Stundarsin museota ylläpitää Stundars r.f. -niminen yhdistys, jonka jäsenmäärä on n. 250. Stundarsin toiminta on avoinna kaikille museotoiminnasta, lastenkulttuurista, korjausrakentamisesta, käsitöistä ja kotiseututoiminnasta kiinnostuneille.

Jäsenmaksu on 15 €/vuosi. Jäsenyytesi avulla tuet Stundarsin toimintaa, saat uutiskirjeen sekä Hembygden-lehden.

Vapaaehtoistoiminta Stundarsilla Topp

Haluatko olla mukana mielekkäässä toiminnassa?
Haluatko tavata uusia ihmisiä?
Haluatko oppia uusia asioita?
Arvostatko viihtyisää ympäristöä?

Siinä tapauksessa, tervetuloa talkootöihin Stundarsin museoon!

Stundars järjestää vuosittain kymmenkunta tilaisuutta, joissa käy tuhansia vieraita. Kiitos suuren vapaaehtoistyöntekijäjoukon, joka avustaa paikoitustilassa, kahvitarjoilussa, makkaran grillaamisessa jne, voimme järjestää näitä tilaisuuksia. Monet käsityöläiset esittävät myös työnäytöksiä tai osallistuvat museopedagogiseen toimintaan. Meillä on myös tutkijaryhmiä liittyen museokokoelmiimme. Yhdessä on hauskempaa!

Liity jäseneksi! Topp

Ota yhteyttä Stundarsin kansliaan puhelimitse 06 570 99 000 tai sähköpostitse info@stundars.fi, niin saamme yhteistietosi.

Vuoden 2024:n jäsenmaksu on 15€/henkilö.

Jäsenmaksu maksetaan ennen 31.3.2024.

Voit maksaa sen tililemme, Koivulahden Säästöpankki FI53 4958 0010 1079 55 tai Mobile Pay:lla #10097 tai skannaamalla alla oleva QR-koodi ja kirjoita jäsen nimi viestikenttään.