Avoinna tänään klo 11—16
Tervetuloa!
Search
Close this search box.
Meny

Saavutettavuus

Fysisk tillgänglighet Topp

FÖRSTA DELEN AV SIDAN SKALL ÄNNU ÖVERSÄTTAS TILL FINSKA

Parkering Topp

Invid entrén till Stundars friluftsmuseum finns en gratis bilparkering. Under våra större evenemang fylls den snabbt och en större parkering finns på andra sidan Solfvägen. Bilar med handikapptillstånd släpps förbi för att kunna parkera nära entrén.

Framkomlighet med rullstol, rullator, barnvagn eller övrig funktionsvariation Topp

Entrén till Stundars friluftsmuseum bredvid den gula informationskiosken Koppin ligger i en liten backe, men med ledsagare går det bra att komma in och ta sig runt i museibyn.

I Stundars museiby finns breda stigar och grusvägar med hårt packat grus som det är lätt att köra på med rullstol och barnvagn. Vi jämnar till stigarna regelbundet.

Runt om i museibyn finns bänkar att sitta på.

Det finns små dragkärror som man kan låna för att dra barn med trötta ben i under rundvandringen i museibyn.

På Stundars är även själva byggnaderna värdefulla museiföremål.  De österbottniska allmogebyggnaderna har trappor upp till ytterdörren, höga trösklar, låga dörrposter och ojämna golvplankor. Tyvärr kan stugorna av museala skäl inte anpassas bättre för rullstol, barnvagn och funktionsvariationer. Vår personal hjälper dig givetvis enligt bästa förmåga att uppleva så mycket som möjligt av Stundars friluftsmuseum.

Via den här länken kan du se, höra och läsa mera om de olika museistugorna på Stundars friluftsmuseum.

Ramper finns upp till Cirkas cafe´och Hemmergårdens ytterdörr. I Hemmergården finns även Inva-hiss, men för att använda den behöver du sällskap av en person ur Stundars eller Restaurang Hemmers personal.

Ledsagare och assistenter har fritt inträde till Stundars friluftsmuseum.

Ledar- och assistenshundar är tillåtna inne i museistugorna.

Toaletter Topp

Vid Hantverkartorget (se kartan) finns en handikappanpassad toalett (Inva-WC). I anslutning till Inva-WC kan man byta blöjor och amma utan drag och kyla. Toaletterna i museibyn är dessvärre inte handikappanpassade.

Grupper med särskilda behov Topp

Vi erbjuder skräddarsydda guidningar och program för grupper med särskilda behov. Ta kontakt innan ert besök, så kan vi anpassa vårt mottagande till just era behov. Vi kan exempelvis erbjuda olika typer av syntolkade guidningar och guidningar på lätt svenska eller enligt bästa förmåga anpassa innehållet enligt olika typer och nivåer av funktionsvariationer.

Vi ordnar även specialanpassade museipedagogiska program för barn med funktionsvariation inom dagis, förskola och skola. Ta kontakt, så kan vi tillsammans förbereda programmet enligt de individuella behov som finns i gruppen.

Ledsagarens inträde bjuder Stundars på.

Vi accepterar även Kaiku-kort. 

Alentunut näkö tai kuulo Topp

Jos sinulla on erityistarpeita kuvailutulkkaamiseen, kuuloapuvälineisiin tai helpompaan kieleen, ilmoita henkilökunnalle, niin voimme sovittaa opastuksemme sen mukaisesti. Voit myös varata etukäteen oman kuvailutulkkausopastuksen.

Sepän tuvassa ja ohjatuissa aktiviteeteissa löytyy rekvisiittaa ja kopioita perinteisistä esineistä, joita voi tunnustella ja kokeilla käyttää.

Pronssiinvalettu miniatyyrimme sijaitsee keltaisen lippu- ja infokioskin, Koppin, vieressä. Siinä voi tunnustella, minkälaiselta museokylä näyttää. Rakennusten nimet on kirjoitettu pistekirjoituksella.

Stundars helpolla suomenkielellä Topp

Täältä voit lukea helpolla suomenkielellä Stundarsista ja kuinka museo toimii.

Myös ryhmät ja vierailijat, jotka toivovat opastusta helpolla ruotsin- suomen- tai englanninkielellä ovat tervetulleita. Ota etukäteen yhteyttä.

Stundars allergisille Topp

Suosittelemme vierailijoita, jotka ovat allergisia esimerkiksi heinälle, lehtipuille ja eläimille ottamaan lääkityksen ennakolta ennen vierailua. Allergiset hyönteisten puremille ottavat lääkkeen tarpeen mukaan. Cirkas cafe`ssa ja Hemmerin tilausravintolassa  henkilökunta kertoo tuotteidensa sisällöstä sekä voi tarjota laktoosittomia ja gluteenittomia ruokia.

Stundarsin ulkoilmamuseo sijaitsee kauniilla pohjalaisella maaseudulla. Sitä ympäröi niin viljeltyjä kuin luonnollisiakin puutarhoja, viljely- ja metsämaita. Erityisesti kesäaikaan esiintyy ilmassa tavallisia allergeeneja. Myös museotuvissa on eri luonnonmateriaaleja kuten villaa ja jouhia ja tuoksuvia ruukkukasveja. Herkät nenät voivat myös reagoida joihinkin kukkiviin puutarhakasveihin, joita on ympäriinsä museoalueella. Stundars torjuu aktiivisesti invasiivisia kasveja, kuten voimakkaasti tuoksuvaa lupiinia. Kesäaikaan lähes päivittäin henkilökunta leikkaa ja trimmaa ruohokenttiä ja niittyjä.  Korjausrakentamisen puolella voidaan käyttää voimakkaasti haisevia aineita kuten tervaa ja tilapäisesti voi ympäristö olla pölyisä.

Kytketyt koirat ovat sallittuja ja naapurin kissa Algot käy usein vierailulla museokylässä. Kesällä Stundarsin kotieläinpuistossa on kanoja, kaniineja ja vuohia ja tilaisuuksien aikana voimme myös saada hevosia ja poneja vierailulle.

Pyrimme käyttämään ekologisia ja perinteisiä materiaaleja museon hoitamisessa ja kunnostamisessa ja uuden rakentamisessa. Stundars säästää luonnonvaroja ja meille on myönnetty Ekopassin miljöösertifikaatti. Täältä voit lukea lisää miljöötyöstämme.