Museet har öppet enligt överenskommelse
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny
HemAktuelltDonation till Gelbgjuteriet

Donation till Gelbgjuteriet

Gelbgjuteriets grundades av Erik Häggqvist (1826-1887) som föddes i Övermark men kom att verka i Sundom by utanför Vasa. Utan att ha fått någon egentlig utbildning utvecklade Erik efterhand en gjutkonst på hög nivå. Han erhöll flera utmärkelser för sina produkter varav den främsta var en bronsmedalj på den första finska hemslöjdsutställningen i Helsingfors år 1875.
Gjuteriet och yrkeskunskapen kom att gå i arv till en av sönerna; Werner Häggqvist (1871-1946) som i sin tur fick barnbarnet Ole Norrgård som lärling i gjuteriet. År 1972 donerade Ole Norrgård gelbgjuteriet till Stundars och hela stugan inklusive murstocken med tegelgolvet förflyttades till området och byggdes upp igen.

 

 

 

 

 

 

Stundars fick i augusti 2018 ta emot en speciell donation till Gelbgjuteriet, nämligen det stryklod för vilken Erik Häggqvist fick bronsmedalj vid Hemslöjdsutställningen i Helsingfors år 1875 samt en mortel tillverkad i Eriks gjuteri.  Stryklodet har gått i arv inom släkten och bland annat getts som bröllopsgåva i slutet av 1940-talet.

 

 

Del av artikel i tidningen Österbotten 2.10.1875 No 19,  där de Österbottningar som fick pris under utställningen finns uppräknade, inklusive Erik Häggqvist från Solf, Klass 1 Grupp 3. (Klicka på länken så kan du se hela artikeln)
I samma Grupp 3 finns även M Swedberg som fick en bronsmedalj för ljusstakar. Matts Swedberg var hemma från Malax och har bland annat år 1878 gjort den ljuskrona i mässing som finns i Bergö kyrka, se Bergö församling.

 

 

 

Medaljen på stryklodet är designad och gjord av gravör Herr Carl Jahn och medaljen finns beskriven i en tidningsartikel i Finlands allmänna tidningar 10.9.1875. Där står bland annat att medaljen pryds av kvinnan Suomi, som sitter på en sten vid en sjöstrand och håller i en slända, som är sinnebilden för husslöjden. Bikupan hon lutar sig mot är en sinnebild för ”idogheten”, fliten. I artikeln uppges att Hermslöjdsutställningen ordnas år 1873, vilket torde vara ett tryckfel.

 

 

 

 

 

 

 

Stundars tackar donatorerna C-H Husman och Annelise Rydfjord.