Öppet idag kl. 11—16
Välkommen!
Search
Close this search box.
Meny
HemAktuelltBengt Brors är Årets Gunnar 2013

Bengt Brors är Årets Gunnar 2013

Stundars delar ut utmärkelsen Årets Gunnar för andra året.  Utmärkelsen har instiftats för att hedra vår museigrundare Gunnar Rosenholm (1912-1999). Priset ges till en person för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda. Anda kan fritt översättas som en insats inom byggnadsvård, hantverk, museipedagogik och bildkonst.

Styrelsen för Stundars r.f. har utsett byaaktivisten Bengt Brors från Solf till Årets Gunnar 2013.

Bengt Brors är ett levande uppslagsverk om Solf. Det som han inte har i sitt huvud, eller hittar på internet, finns i hans stora urklippsarkiv om Solf. Det startade han redan i början av 1970-talet. Här finns urklipp om bemärkelsedagar, dödsannonser, reportage, debattartiklar, ja allt där ordet Solf nämns har han samlat ur alla till buds stående dagstidningar och tidsskrifter.

Ett annat stort arbete som Bengt Brors ansvarar för är fotografialbumen som består av insamlade personporträtt från Solf. Idag består de av närmare 3000 fotografier med insamlad och nedskriven information om varje bild. Såväl urklippsarkivet som fotografialbumen är del av Hembygdsforskargruppen i Solf, där Bengt länge varit aktiv.

Bengt Brors, som till utbildningen är merkonom, har varit kassör i Solf Byaråd allt sedan starten 2000. Inom byarådet har han varit involverad i det mesta som man haft på programmet. Bengt Brors är spindeln i nätet när det gäller att bjuda ut lediga tomter i Solf och han sköter även kontakten till alla intresserade tomtköpare. För närvarande har Bengt Brors sett till att alla bygrupper vid sina postlådor fått namnskylt med byagruppens gamla namn.  Därtill har han medverkat till julbelysningen i Solf, kokning av rödmylla, planteringar av björkar längs byvägen, anskaffandet av tak till busshållplatser, Solfbladet m.m. Listan kan göras mycket lång!

Bengt Brors har i många år varit egen företagare med tomatodling som specialitet. Nu ägnar han tid och krafter åt sin vackra trädgård med äppel- och fruktträd och olika bärsorter samt blommor som han själv drivit upp. De senaste midsommarsöndagarna har han tagit emot församlingen att hålla gudstjänst i trädgården och även stått för kaffeserveringen efteråt.  På samma sätt har han i ca tio års tid bjudit in nyinflyttade Barkamobor till sin trädgård för mat, program och trevlig samvaro. På alla sätt försöker han underlätta för sina medmänniskor genom att låna ut verktyg, upplåta lagerutrymme eller bara ge vänlig uppmärksamhet.

Stundars r.f. vill med utmärkelsen Årets Gunnar lyfta fram en trogen och osjälvisk talkojobbare inom byn. Bengt Brors skapar med sitt engagemang och försynta sätt trivsel och vi-anda i Solf på olika sätt. Han är lokalhistoriskt intresserad och bevandrad, men mån om att göra inflyttare delaktiga i byns historia och traditioner.