Öppet idag kl. 11—16
Välkommen!
Search
Close this search box.
Meny
HemAktuelltBarbro Heikinmatti från Vörå är Årets Gunnar 2016

Barbro Heikinmatti från Vörå är Årets Gunnar 2016

Barbro Heikinmatti får utmärkelsen för sina gedigna kunskaper i spinning som hon tillägnat sig efter intensiva självstudier men också  en internationellt krävande examen i ämnet, Certificate of Aciehvement (CoA) år 2013. Barbro har också under många år varit en engagerad kursledare för både nybörjare och längre hunna deltagare i spinning i såväl Finland som Sverige. Heikinmatti dokumenterar sitt hantverk i bild på ett visuellt tilltalande sätt och välformulerat i skrift på svenska, engelska och finska där kärleken till hantverket, materialen och redskapen lyser igenom. Det här syns inte minst i hennes blogg, Barbro’s Threads (tidigare Hillevis Threads), där hon sedan år 2009 inspirerat och mentorerat spinnare världen över in i spinningens och fibrernas underbara värld. Heikinmatti deltar sedan flera år i diskussionerna i en stor mängd spinngrupper på Ravelry och Facebook. Barbro Heikinmatti visar att det traditionella och lokala hantverket minsann klarar klivet ut i cybervärlden och den digitala tidsåldern. Sedan 1990-talet har Barbro Heikinmatti varit aktiv på Stundars och blev år 2011 utsedd till spinnargesäll och år 2014 spinnarmästare inom Hantverkaregillet Björken rf. Andra tekniker som Barbro Heikinmatti ägnat sig åt är färgning av ull samt stickning, flerfärgsvirkning, nålbindning och vävning.

Barbro Heikinmatti började spinna i början på 1980-talet med den ull som fanns till hand, främst inhemsk korsningsull och finsk lantrasull. På 1990-talet var hundhårsgarn en del av hennes yrkesverksamhet som spinnare. Senare har hon utforskat ull från en mängd olika fårraser, men även silke, bomull, alpacka, rami, kamelhår, yak, kashmir, mohair, angora samt konstfibrer. Samtidigt har hon lärt sig använda redskap som tidigare inte funnits i Finland eller som fallit i glömska hos oss.

För en godkänd examen i Online Guild of Weavers Spinners and Dyers krävs att man kan bereda de brittiska grundtyperna av ull, samt spinna kamgarn och kardgarn, silke, bomull, lin och två valfria fibrer. Därtill krävs att man behärskar minst sex olika sätt att spinna konstgarner, och att man kan blanda olika fibrer på ett adekvat sätt. Som det praktiska examensprovet komponerade och stickade Barbro en sjal av ett tunt garn i ull och silke där hon spunnit in glaspärlor.

Husbehovsspinningen i Finland koncentrerades på garn för de textilier som behövdes i bondesamhället, medan finare kläder och tyger till stor del importerades utifrån. Det här betyder att spinning som hantverk långt varit begränsat till det material och behov som fanns här. Nu upplever spinnare över hela världen en renässans inom sitt hantverk genom grupper på internet och genom videor på Youtube och Vimeo. Tillgången på redskap och fibrer har ökat explosionsartat, och träffar och festivaler gör att man kan mötas också i verkliga livet.

https://barbrosthreads.com

http://hillevisthreads.blogspot.fi/

http://www.onlineguildwsd.org.uk

 Fil.mag Barbro Heikinmatti är född i Vasa och bosatt i Vörå. Hon har arbetat som bibliotekarie i Åbo och Vasa, och som bibliotekschef i Vörå. Hon har varit aktiv hantverkare på Stundars sedan 1990-talet och blev år 2011 spinnargesäll och år 2014 spinnarmästare i Hantverkaregillet Björken rf. År 2013 tog hon Certificate of Achievement in Handspinning (CoA) via Online Guild of Weavers, Spinners and Dyers i Storbritannien.

Utmärkelsen Årets Gunnar delades för första gången ut 2012 i samband med 100-årsjubileet av museigrundaren Gunnar Rosenholms (1912-1999) födelse. Priset ges till en person, grupp eller organisation för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda. Anda kan fritt översättas som en insats inom byggnadsvård, hantverk, museipedagogik eller bildkonst.

År 2012 koordinator Annina Ylikoski, barnkulturnätverket BARK/Österbottens förbund
År 2013 hembygdsforskaren Bengt Brors, Solf
År 2014 konstvetaren och överintendent Berndt Arell, Sveriges Nationalmuseum
År 2015 byggnadsvårdarna Andrea och Eddie Österåker, Västerhankmo

Barbroheikinmatti