Öppet idag kl. 11—16
Välkommen!
Sök
Stäng denna sökruta.
Meny
HemAktuelltÅrets Gunnar 2015

Årets Gunnar 2015

Byggnadsvårdarna Andrea och Eddie Österåker i Västerhankmo, Korsholm är Årets Gunnar 2015!

årets gunnar

Stundars r.f. utser familjen Andrea och Eddie Österåker i Västerhankmo till Årets Gunnar 2015. De har i ca åtta års tid omsorgsfullt och sakkunnigt renoverat sin gård Åppsto till en välbevarad österbottnisk timmerbyggnad.

Stundars uppskattar familjens möda att värdesätta den skickliga österbottniska timrings- och snickarkonsten. Familjen Österåker visar att det är möjligt att ta sig an ett dylikt renoveringsobjekt bara man har intresse, tid och lyhördhet inför huset och dess olika inredningsdetaljer. Vi är också glada över att Österåkers ansträngningar gett ett gott och hållbart resultat som familjens bostadshus. Det visar att traditionella metoder och material är minst lika hållbara och attraktiva idag som för 100 eller 200 år sedan. Andrea och Eddie Österåker visar att kulturarvet inte bara hör hemma på museer, utan att det kan vara en ovärderlig del av vår vardag och livsmiljö idag. Genom sitt arbete har de tagit ansvar för att bära vidare det arv som den österbottniska timrings- och snickarkonsten rymmer. Österåkers bostadsbyggnad ingår i en grupp byggnader som utgör en hel byggd kulturmiljö och är placerad i landskapet traditionellt på en höjd med utsikt över det österbottniska odlingslandskapet. Gårdsmiljön ligger inom ett kulturlandskap som är värdefullt på landskapsnivå.

Eddie Österåker är bilplåtslagare från Svenska yrkesinstitutet (år 2008) och har också studerat musik vid Lappfjärds folkhögskola. Han arbetar som mekaniker vid Sundom Bil-El Ab. Han medverkar ofta på Stundars Hantverkardagar med olika arbetsdemonstrationer som smide, snickeriarbeten eller stenfotskilning. År 2007 kom han på 3:e plats i Nordiska smidesmästerskapen som arrangerades vid Kimo bruk.  Andrea Österåker är frisör från Svenska yrkesinstitutet och arbetar som visualist på Hennes& Mauritz i Vasa. Tillsammans med barnen Lindvi och Vidar samt katterna Saga och Tösen bor de på Åppsto. Ute på gården finns även en lillstuga, uthus och härbre samt en väderkvarn.

Utmärkelsen Årets Gunnar delades för första gången ut 2012 i samband med 100-årsjubileet av museigrundaren Gunnar Rosenholms (1912-1999) födelse. Priset ges till en person, grupp eller organisation för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda. Anda kan fritt översättas som en insats inom byggnadsvård, hantverk, museipedagogik eller bildkonst.

År 2012 koordinator Annina Ylikoski, barnkulturnätverket BARK/Österbottens förbund
År 2013 hembygdsforskaren Bengt Brors, Solf
År 2014 konstvetaren och överintendent Berndt Arell, Sveriges Nationalmuseum

542_web