Avoinna tänään klo 11—16
Tervetuloa!
Search
Close this search box.
Meny

Rakennukset

Vanhat rakennukset Topp

”Vanhoissa taloissa on oma tunnelma. Lattialankkujen narina, seinien rasahdukset ja tuoksu ovat joka talolla omansa. On vaikea kuvata tunnelmaa, kun katsoo aaltoilevan ikkunalasin läpi ja tietää, että ihmiset ovat samoista ikkunoista vuosikymmeniä tutkailleet säätä ja tuulta, kurkkineet kuka kävelee tiellä tai iloinneet talven ensimmäisestä punatulkusta. Vanhoilla taloilla on sielu.

Voimme kyllä sanoa, että Stundarsin vanhat talot ovat sen sielu. Sateessa ja tuulessa, kevätauringossa ja syysmyrskyissä ne seisovat paikallaan ja loistavat pohjalaisissa väreissään, okrankeltaisina ja italianpunaisina. Ja tietenkin latojen ja mäkitupien säiden piiskaamat seinät. Useimmat rakennuksista on siirretty Stundarsiin Mustasaaren kylistä ja Vaasan ympäristöstä, Stundarsissa on muun muassa suuri, komea, keltainen Hemmerin talo, joka aikoinaan oli kuuluisan suomenruotsalaisen kirjailija Jarl Hemmerin (1893-1945) lapsuudenkoti ja jossa nykyään sijaitsevat Ravintola Hemmer sekä kokous- ja näyttelytiloja. Täällä on perinteisiä punaisia pohjalaistaloja, joihin postikonttori, leipomo ja maalaispuoti ovat majoittuneet, sekä ulkorakennuksia kahviloineen ja puoteineen. Pieniä harmaita mökkejä, joiden ikkunoista käsityöläiset kurkistavat Käsityöläispäivillä, ja navetta jossa lapset saavat lypsää Stundarina-puulehmää. Talot on sisutettu 1800-1900-lukujen vaihteen tyyliin, ja joka talolla on oma historiansa.”

Teksti: Maria Österåker kirjassa Stundars vuodelta 2013

Tänään Stundars on suuri ulkoilmamuseo Sulvan kylässä Mustasaaren kunnassa, Pohjanmaalla, Suomessa. Ammattimaisesti hoidettu museo näyttää, miltä  suomenruotsalaisen Pohjanmaan maaseutu näytti Oravaisista Pirttikylään ajalla 1870-1920 painottaen rahvasta, käsityöläisiä ja alempia yhteiskuntaluokkia.

Tästä löydät kartan mistä voit lukea lisää museotaloista.

Stugornas Stundars – juhlakirja yhdistyksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi. Topp

Kirjan ”Stugornas Stundars” kautta saat katsauksen aikaan, jolloin ulkoilmamuseon museotuvat vielä olivat alkuperäisillä paikoillaan, lukea taloissa asuneista henkilöistä ja kuinka rakennukset tulivat Stundarsiin.

Mitä kaikkia rakennuksia löytyy Stundarsin museokylässä? Topp

Uutta vuodelle 2024 on 11 jakson ääniopastus, joka vie meidät menneisyyteen.

Sotilastorppa 

Harmaakylä

Parantajaeukon tupa ja savusauna 

Puusepän tupa 

Tuulimyllyt 

Maalaistalo ja maatila

Koulu

Maalaiskauppa

Hemmerin talo

Kirjapainomuseo