Museo on avoinna sopimuksen mukaan
Search
Close this search box.
Meny
KotireseptitKlimppisoppa

Klimppisoppa

Idag serveras det klimpsoppa på hantverkardagen vid Stundars men varför inte kalasa till en helt vanlig torsdag genom att bjuda på klimpsoppa hemma? Folkdräkten är frivillig. ÖVERSÄTT

Stundarsin klimppisopan resepti on ollut salainen pitkään ja tallessa klimppisopankeittäjätär Marianne Räfsbäckin selkäytimessä. Vaadittiin vähän miettimistä ja hiukkanen huoltakin ennen kuin keittäjättäret päättivät julkaista reseptin, koska he tietenkin mielellään näkevät Suomen pullistelevan täysiä vatsoja ja maiskuttavia suita. Aivan kuten monet muutkin askareet, joita on tehnyt jo pitkään ja ajan myötä sen kummemmin mittoja miettimättä, klimppisopan valmistuksen muuttaminen reseptiksi osottautui todelliseksi haasteeksi. Sillä miten kirjoittaa paperille se tunne, kun klimpit ovat riittävän kiinteitä, että suolamäärä kämmenkuopassa on sopiva, että soppa näyttää valmiilta? Miten muuttaa silmä- ja sormituntumat luvuiksi ja desilitroiksi? Tässä yksi yritelmä.

Stundarsin klimppisoppa 30-40 hengelle Topp

1.päivä:

5 kg soppalihaa + luita jotka tilataan kauppiaalta

250 karkeaa suolaa, hierottavaksi lihan pintaan

2.päivä:

1 pussi keltaisia herneitä

10 porkkanaa

2 lanttua

2 purjosipulia

½ kg ruokasipulia

1 pussi maustepippuria, kääritettynä sideharsopussiin

1½ kg perunoita jotka halkaistaan

Persiljaa, suolaa, vettä

Klimppitaikina:

1 l punaista maitoa

2 kananmunaa

1 paketti rusinoita

Suolaa, sokeria

Noin 1,8 kg hyvälaatuista vehnäjauhoa

Aito Stundarsin klimppisoppa keitetään valurautapadassa. Sopankeittäjättäristä se kaikkein aamuvirkuin laittaa herätyskellon soimaan klo 4.30, sytyttää tulen padan alle ja huolehtii, että vesi poreilee aina klo 12:een saakka, jolloin soppa tarjoillaan. Tämä ei ole hätäisen keittäjän ruokaa! Me kotikokit pääsemme helpommalla. Mutta toki meidänkin pitää huolehtia muutamat valmistelut etukäteen. Liha pitää suolata karkealla suolalla vähintään vuorokautta ennen. Sitten liha pestään ainakin kaksi kertaa ennen kuin se laitetaan kiehuvan veteen yhdessä maustepippuripussin kanssa. Kuori vaahto hyvin pois. Aidossa Stundarsin sopassa ei käytetä kaupan lihaliemikuutioita tai vastaava, ja jos saat käsiisi luullista soppalihaa, ei kaupan makuvahventeita tarvitakaan. Muista myös valmistaa klimppitaikina 2-3 tuntia ennen kuin klimpit lisätään soppaan, jotta taikina ehtii turvota kunnolla.

Huuhtele herneet ja kaada päälle kuumaa keittolientä, jossa herneet saavat hetken liota. Kun liha on melkein murea, lisää soppaan herneet, juurekset ja sipulit. Nosta valmis liha padasta ja anna sen jäähtyä ennen kuin leikkaat sen paloiksi. Kun juurekset ovat kiehuneet hetken, lisää perunat ja lusikan avulla nokareita klimppitaikinaa. Muista sekoittaa säännöllisesti mutta varovasti, jotta klimpit eivät tartu pohjaan tai toisiinsa. Lisää viimeiseksi keitetty, paloiteltu liha ja tarkista suola. Ripottele päälle persiljaa, kun soppa on valmista. Onnea keittoon!