Museet har öppet enligt överenskommelse
Meny
HemAktuelltBrodös Pernilla Vikström är Årets Gunnar 2024

Brodös Pernilla Vikström är Årets Gunnar 2024

Brodös Pernilla Vikström från Kuni i Korsholm är vald till Årets Gunnar 2024. Pernilla Vikström verkar i museigrundaren Gunnar Rosenholms anda genom att lyfta fram broderi, återbruk och personligt skapande.

Pernilla Vikström i Kuni har handarbetat hela sitt liv, men påhejad av dottern Amanda tog hon för några år sedan tag i sitt stora intresse och grundade företaget Sisterhood Embroidery för att på halvtid arbeta med hantverkande parallellt med sitt jobb som sjukskötare. 

Pernillas första utställning år 2020 har lett vidare till kurser, broderiglädje och nätverk för hundratals brodöser runt om i Österbotten och Svenskfinland. Sommaren 2024 höll Pernilla Vikström utställning i Stenhuggarens stuga på Stundars med temat Monday – Good mood or Monday Blues där hon visade broderier med tankespråk och sinnesstämningar. Utställningen var så populär att Vikström fick lov att föra dit gästbok nummer två så att alla namn och hälsningar skulle få plats. Wonderful handcraft – I like it so much!” hade en av besökarna skrivit. Också på Stundars höll Vikström en fullbokad broderikurs sommaren 2024.

”Det är så motiverande med kurser och att träffa deltagarna. Många är lite generade i början och förklarar att de nog inte sytt eller broderat nåt sedan lågstadiet. Men att de sedan är helt förbluffade inför slutresultatet: ’Har jag broderat det här? Och det blev så här bra!’”

”De flesta har satt hantverk och konst överlag på en piedestal och tänker att skapande processer är för bara några få utvalda. Därför är huvudsyftet med kurser och workshop att bevisa att alla kan skapa hantverk och konst, det absolut bästa är att få se när deltagarna upptäcker sitt eget personliga uttryck. Den inre brodösen finns där! Det som också är så skönt med broderandet är den terapeutiska aspekten med att zooma in och zooma ut. När man broderar får lov att fokusera på duk, mönster och stygn, det övriga får man glömma för ett tag”.

För Pernilla är det viktigt att alla skall ha råd att brodera. Därför är loppisar en outtömlig skattkista med inspiration och material som kan återanvändas i det oändliga. Hon uppmanar också sina kursdeltagare att ta en loppisrunda. Samtidigt som högarna med dukar och textiler ibland också kan ge sorgliga tankar – här ligger de och ingen vill ha dem. – ”Jag har räddat otaliga dukar och textilier genom åren! Speciellt de lite småfula följer ofta hem. För att idag är det så mycket som skall vara i en viss stil.”

För museigrundaren Gunnar Rosenholm var textila hantverk lika viktigt som övriga hantverkstekniker. Han fick byns marthor att samla in vepor, täcken, lakan, mattor, kläder liksom de redskap som hör ihop med textila hantverk till Stundars.

Hem

https://www.instagram.com/pernillacathrin

Utmärkelsen Årets Gunnar delades för första gången ut 2012 i samband med 100-årsjubileet av museigrundaren Gunnar Rosenholms (1912-1999) födelse. Priset ges till en person, grupp eller organisation för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och Rosenholms anda. Ordet anda kan fritt översättas som en insats inom byggnadsvård, hantverk, museipedagogik eller bildkonst.

År 2012 koordinator Annina Ylikoski, barnkulturnätverket BARK/Österbottens förbund
År 2013 hembygdsforskaren Bengt Brors, Solf
År 2014 konstvetaren och överintendent Berndt Arell, Sveriges Nationalmuseum
År 2015 byggnadsvårdarna Andrea och Eddie Österåker, Västerhankmo
År 2016 hantverkaren, spinnarmästaren och bloggaren Barbro Heikinmatti, Vörå
År 2017 Malax Veterantraktorförening rf, Malax
År 2018 fotograf Gunnar Bäckman, Vasa
År 2019 inredningssnickaren och björköskåpsexperten Jarl Nystrand, Björköby
År 2020 Sundom bygdeförening rf, Sundom
År 2021 författarna Mikaela Nykvist, Korsholm och Paula Nivukoski, Laihela 
År 2022 projektledare Heidi Hummelstedt, Vasa   
År 2023 Koskö hembygdsförening, Koskö
År 2024 brodös Pernilla Vikström, Kuni