Må det vara sommar, höst eller vinter. Oberoende av årstid ringlar sig alltid kön lång fram till ståndet med varma, färska Stundarsgrisar. Ryktet om njutningen av att sätta tänderna i en varm syltgris har spritt sig runtom i bygden. Och som de nutidsmänniskor vi är så tänker vi att oj, vad det skulle vara mysigt att kunna koka grisar hemma. Men att det nog är alltför svårt och krångligt. Men tänk, det är det inte! Varsågod, här kommer receptet.
Stundars syltgrisar
1 liter vätska (vatten/mjölk)
100 gr jäst
ca 200 gr smält margarin
1 ägg
1 tsk salt
knappt 2 dl socker
2 tsk kardemumma
2,6 liter vetemjöl
+ sylt för bakning
+ friteringsfett
+ finsocker att rulla de varma syltgrisarna i
Lös upp jästen i ljummen vätska. Tillsätt salt, kardemumma, socker, ägg och det smälta fettet. Rör ner mjölet i omgångar och knåda degen väl. Låt degen vila på en dragfri plats i 15 minuter eller tills degen når dubbel storlek. Därefter kavlar du ut degen till en ca 8 mm tjock degplatta. Skär degen i fyrkanter (ca 8 x 8 cm) och lägg en klick sylt mitt på rutan. Vik degrutorna, dra ut och rulla varje hörn till fyra “grisfötter”. Låt grisarna jäsa under bakduk i 60 minuter. Värm upp fettet till 180 grader och fritera syltgrisarna tills de har fått fin färg. Rulla grisarna i socker, häll upp ett glas kall mjölk, ta dig en första munsbit och känn hur glädjen sprider sig i kroppen.
Text: Maria Österåker i Stundarsboken från 2013