Kirjontataiteilija Pernilla Vikström Mustasaaresta on valittu Vuoden Gunnar -kunniamaininnan saajaksi. Stundarsin museon perustajan Gunnar Rosenholmin hengen mukaisesti Pernilla on nostanut esille kirjontaa, kierrätystä ja luovuutta.
Mustasaaren Kunissa asuva Pernilla Vickström on tehnyt käsitöitä koko ikänsä. Tyttärensä Amandan kannustamana hän perusti muutama vuosi sitten yrityksensä Sisterhood Embroideryn niin, että hän voisi tehdä töitä käsitöiden parissa, mutta myös jatkaa työtään sairaanhoitajana.
Ensimmäisen näyttelynsä Pernilla piti vuonna 2020 ja sen jälkeen on ollut kursseja, kirjonnan iloa ja kirjonnan harrastajien verkostoja ympäri Pohjanmaata ja Suomen ruotsinkielisiä alueita. Kesällä 2024 Pernillan näyttely Monday – Good Mood or Monday Blues oli esillä Stundarsin kivenhakkaajan tuvassa. Erittäin suositun näyttelyn teoksissa, kirjontatöissä, olivat esillä monenlaiset mietelauseet. ”Wonderful handcraft – I like it so much!” kertoo yksi kävijä vieraskirjassa. Näyttelyn lisäksi Vickström piti Stundarssa kesällä 2024 kirjontatyöpajan.
”Kurssien pitäminen ja osallistujien tapaaminen on innostavaa. Monet ovat alussa nolostuneita ja kertovat, että he eivät ole neuloneet tai kirjoneet vuosiin. Mutta lopussa he ovat hämmästyneitä tuloksesta ’Olenko minä tosiaan tehnyt tämän? Ja siitä tuli näin hieno!’”
”Useimmat ovat asettaneet käsityön ja taiteen jalustalle ja ajattelevat, että luova työ on vain harvoille ja valituille. Tämän vuoksi kurssien ja työpajojen tavoite on näyttää, että kaikki voivat tehdä käsitöitä ja taidetta. Hienointa on nähdä kuinka osallistujat löytävät oman tyylinsä. Kirjonnassa hienoa on myös sen terapeuttinen vaikutus. Kirjonnassa saat keskittyä kankaaseen, kuvioon ja pistoihin ja unohtaa kaiken muun hetkeksi.”
Pernillalle on tärkeää, että kaikilla olisi varaa kirjontaan. Tämän vuoksi kirpputorit ovat pohjattomia aarrearkkuja. Ne ovat täynnä inspiraatiota ja materiaalia, joita voi kierrättää loputtomasti. Hän kannustaa myös kursseille osallistuvia kiertämään kirpputoreja. Kangas- ja tekstiilipinot aiheuttavat myös surua – tässä ne ovat ja kukaan ei niitä halua. – ”Olen pelastanut lukemattomia kankaita ja tekstiilejä vuosien varrella! Varsinkin hieman rumat ovat usein lähteneet mukaan. Nykyään monen asian pitäisi olla tiettyä tyyliä.”
Stundarsin museon perustajalle Gunnar Rosenholmille tekstiilikäsityö oli yhtä tärkeää kuin muutkin käsityötekniikat. Hän innosti kylän martat keräämään seinävaatteita, peitteitä, lakanoita, mattoja, vaatteita ja tekstiilityön välineitä ja työkaluja Stundarsiin.
https://www.instagram.com/pernillacathrin
Vuoden Gunnar -kunniamaininta jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 Stundarsin museon perustajan Gunnar Rosenholmin (1912–1999) syntymän 100-vuotisjuhlan yhteydessä. Kunniamaininta myönnetään henkilölle, ryhmälle tai järjestölle työstä, joka on tehty luovasti ja inspiroivasti Stundarsin ja Rosenholmin hengessä. ”Hengellä” viittaamme laaja-alaisesti työhön korjausrakentamisen, käsityön, museopedagogiikan tai kuvataiteen parissa.
Vuoden Gunnar -kunniamaininta on aikaisemmin myönnetty seuraaville tahoille:
2012 koordinaattori Annina Ylikoski, lastenkulttuuriverkosto BARK/Pohjanmaan liitto
2013 kotiseutututkija Bengt Brors, Sulva
2014 kuvataiteen asiantuntija ja yli-intendentti Berndt Arell, Ruotsin kansallismuseo
2015 korjausrakentajat Andrea ja Eddie Österåker, Västerhankmo2016 käsityöläinen, kehräysmestari ja bloggaaja Barbro Heikinmatti, Vöyri2017 Maalahden Veteraanitraktorikerho, Maalahti
2018 valokuvaaja Gunnar Bäckman, Vaasa
2019 sisustusnikkari ja Björkö-kaappien asiantuntija Jarl Nystrand, Björköby
2020 Sundomin kotiseutuyhdistys, Sundom
2021 kirjailijat Mikaela Nykvist, Mustasaari ja Paula Nivukoski, Laihia
2022 hankevetäjä Heidi Hummelstedt, Vaasa
2023 Koskön kotiseutuyhdistys, Koskö
2024 kirjontataiteilija Pernilla Vickström, Kuni